Zeldzame dubbele kersen uit kas bij teler Bart Verwoert

Tholen – Fruitteler Bart Verwoert uit Lienden in de Betuwe was dit jaar verrast over de bloei van zijn kersen die hij in de kas heeft staan. Onder de kersen is er een zeldzaam fenomeen waarbij dubbele kersen groeien aan de bomen. Maar bij Bart waren dit er dit jaar enorm veel. “Normaal vinden we maar een paar dubbele kersen per oogst maar dit jaar was het zeker de helft van de opbrengst,” vertelt Bart. “De dubbele kersen waren ook te zien bij verschillende rassen die in de kas stonden en ook dat was opvallend.”

Fruitteler Bart Verwoert uit de Betuwe

“Vroeger was het een feestje als er dubbele kersen gevonden werden bij de oogst,” gaat Bart verder. “Jongens uit de streek gingen vroeger helpen met het plukken van de kersen om een extra centje bij te verdienen. Als je dan een dubbele kers aantrof aan de bomen, kon je rekenen op een traktatie van de pachter. Vroeger bestond die traktatie uit een fles jenever.” Tegenwoordig worden er steeds vaker dubbele kersen aangetroffen bij de bomen en verdwijnt het feestje een beetje naar de achtergrond. “Jammer,” vindt Bart.

Wim Verwoert bij de kersenbloemen.

Hoewel de dubbele kersen een verrassing waren voor Bart, staat hij toch niet helemaal te kijken van de opbrengst. De kersenbomen kwamen goed in bloei te staan door het warme weer van de zomer. Door de grote hoeveelheid lichtinval in de kassen van de zomer kon in de bloemen van de kersenboom extreme celdeling plaatsvinden waardoor er dubbele kersen ontstonden bij de bomen dit jaar. Ook de temperatuur in de kassen was van belang. Daarom is het afwachten of er ook veel dubbele kersen zullen groeien aan de bomen in het veld. Bart kan daar nog niets over zeggen: “De bloemen aan de bomen buiten groeien nu maar de temperaturen kunnen ’s nachts nog flink dalen. Maar met de extreme zomer van 2018 weet je het niet en ik verwacht toch dat we er redelijk veel gaan vinden als het zover is.”

Dubbele kersen, normaal een zeldzame verschijning.

Hoewel dubbele kersen zeldzaam zijn, worden ze vaak afgekeurd door de keurmeesters omdat ze niet voldoen aan de normen die gesteld worden voor verkoop. “Er is niets mis met het product maar de supermarkten zetten ze weg als buitenbeentjes en willen ze daarom niet verkopen,” vertelt Bart. Wat dat betreft zou het voor fruittelers een uitkomst zijn als supermarkten en handelaren in de toekomst meer zullen inzetten op de verkoop van deze buitenbeentjes. In 2017 is Bart ook overgestapt van de afzetmarkt naar eigen verkoop. De dubbele kersen zijn voor hem daarbij een mooi uithangbord. “Net als bij een dubbele appel die je niet kan verkopen in de supermarkt, kun je die wel aanbieden in je eigen winkel waar het product juist als iets bijzonders wordt gezien.”

Over drie tot vier weken kan Bart de kersen uit zijn kas oogsten. Dit is twee tot drie weken eerder dan van de kersenbomen buiten de kas.

Voor meer informatie:
Bart Verwoert
+31(0)6-51-885 355
Bart@verwoertfruit.nl

Wim Verwoert
+31(0)6-53-436 538
Wim@verwoertfruit.nl

Gert Verwoert
+31(0)6-25-467 105


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven