Meer aandacht voor vaststellen 'echtheid' duurzame voeding
Voorbeelden zijn biologische voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, tomaten, wijn, graan en groente, maar ook duurzame palmolie, weidemelk, fair trade koffie en vlees met beter leven kenmerk. Daarnaast is zij geïnteresseerd in de link tussen mensen/organisaties en voedselauthenticiteit (criminologische factoren).
Van Ruth heeft de laatste jaren bij het RIKILT nieuwe innovatieve methoden ontwikkeld om de authenticiteit van voedingsmiddelen en andere natuurlijke producten aan te kunnen tonen. Gezien de toenemende wereldwijde belangstelling hiervoor is zij van mening dat voedselauthenticiteit (echtheid van voeding) steeds belangrijker wordt. Niet alleen voor de consument maar ook voor producenten, handelaren, distributeurs en toezichthouders. Niemand wordt immers graag bedrogen. Helaas is fraude met voedsel zo oud als de mens en komt in steeds geraffineerdere vorm voor. Er zijn dan ook geavanceerde onderzoekstechnieken nodig om de identiteit van producten te kunnen bevestigen en fraude te kunnen vaststellen/voorkomen. Zeker voor producten waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien hoe ze geproduceerd zijn.
Bij het onderzoek naar de authenticiteit van voedingsmiddelen wordt in detail gekeken naar de samenstelling van productgroepen waarbij specialistische analysemethoden en rekenmodellen worden toegepast. Zo wordt er uiteindelijk een analytische vingerafdruk van een productgroep vastgesteld waarmee onbekende producten vergeleken kunnen worden.
De parttime leerstoel van Van Ruth valt onder de leerstoelgroep Voedselkwaliteit en ontwerpen (tot voor kort: Productontwerpen en kwaliteitskunde) van de Wageningen University. Daarnaast blijft ze met het RIKILT verbonden waar ze de Business Unit Authenticiteit en Novel Foods leidt.
Bron: Wageningen UR