Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aandacht voor vaststellen 'echtheid' duurzame voeding

Onlangs is Saskia van Ruth van RIKILT Wageningen UR benoemd tot buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en -integriteit. Zij gaat zich toeleggen op het onderzoek naar de unieke kenmerken van voedingsmiddelen met een speciale focus op producten die maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn.

Voorbeelden zijn biologische voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, tomaten, wijn, graan en groente, maar ook duurzame palmolie, weidemelk, fair trade koffie en vlees met beter leven kenmerk. Daarnaast is zij geïnteresseerd in de link tussen mensen/organisaties en voedselauthenticiteit (criminologische factoren).

Van Ruth heeft de laatste jaren bij het RIKILT nieuwe innovatieve methoden ontwikkeld om de authenticiteit van voedingsmiddelen en andere natuurlijke producten aan te kunnen tonen. Gezien de toenemende wereldwijde belangstelling hiervoor is zij van mening dat voedselauthenticiteit (echtheid van voeding) steeds belangrijker wordt. Niet alleen voor de consument maar ook voor producenten, handelaren, distributeurs en toezichthouders. Niemand wordt immers graag bedrogen. Helaas is fraude met voedsel zo oud als de mens en komt in steeds geraffineerdere vorm voor. Er zijn dan ook geavanceerde onderzoekstechnieken nodig om de identiteit van producten te kunnen bevestigen en fraude te kunnen vaststellen/voorkomen. Zeker voor producten waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien hoe ze geproduceerd zijn.

Bij het onderzoek naar de authenticiteit van voedingsmiddelen wordt in detail gekeken naar de samenstelling van productgroepen waarbij specialistische analysemethoden en rekenmodellen worden toegepast. Zo wordt er uiteindelijk een analytische vingerafdruk van een productgroep vastgesteld waarmee onbekende producten vergeleken kunnen worden.

De parttime leerstoel van Van Ruth valt onder de leerstoelgroep Voedselkwaliteit en ontwerpen (tot voor kort: Productontwerpen en kwaliteitskunde) van de Wageningen University. Daarnaast blijft ze met het RIKILT verbonden waar ze de Business Unit Authenticiteit en Novel Foods leidt.

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: