Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Informatie-uitwisseling van Zentralverbandes Gartenbau:

Duitse glastuinbouw zoekt dringend bekwame werknemers

Het vinden van arbeidskrachten wordt een steeds grotere uitdaging voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in kasteelt. Een informatie-uitwisseling van twee bedrijven in Papenburg en vertegenwoordigers van het Zentralverband Gartenbau (ZVG) vond op 8 en 9 april plaats met de bedoeling de huidige situatie onder de loep te nemen.

Frank Silze van de ZVG: "We zijn wanhopig op zoek, niet alleen naar oogstmedewerkers, maar ook naar technici en bedrijfsopvolgers." In dit gebied is vooral de concurrentie een probleem. 


Informatie-uitwisseling tussen bedrijven en ZVG-vertegenwoordigers over de actuele situatie: (v.l.n.r.) Stefan Schulz, vicevoorzitter van de WVG, Dirk Matuszewski, directeur van de Gartenbauzentrale, Frank Silze, voorzitter vakgroep jonge planten, Elisa Markula, de nieuwe directeur van de vakgroep jonge planten, Laura Lafuente, de toekomstig directeur van de nationale vakgroep groententeelt, Bertram Fleischer, algemeen secretaris van de Zentralverband Gartenbau (ZVG), Thomas Albers, voorzitter vakgroep groenteteelt Noord-Duitsland. (Foto: Silze)

Concurrentienadelen
Daarnaast eisen de Papenburgse ondernemers dat de de algemene politieke omstandigheden aangepast worden zodat de tuinbouw concurrerend kan blijven. Thomas Albers van de afdeling Vegetable Production North Germany: "Duitsland heeft de hoogste elektriciteitsprijzen van de EU, wat leidt tot hogere kosten, vooral voor kasteelt." Dezelfde elektriciteit die uit nieuwe bronnen gegenereerd wordt gaat naar buurlanden tegen lage prijzen, wat leidt tot merkbaar concurrerende nadelen. Albers riep op tot een aanpassing van de EU belastingen en promotie van WKK's voor groenteteelt.

De bedrijven maken zich ook zorgen over het gebrek aan beschikbare gewasbeschermingsmiddelen en de geplande Fertilizer Ordinance. 

In Papenburg worden kruiden, komkommers, tomaten, paprika's en sierplanten geteeld. 85 mln kruiden in pot worden jaarlijks geteeld door het tuinbouwcentrum Papenburg. Met momenteel 35 mln afgezette komkommers is het tuinbouwcentrum marktleider op dit gebied in Duitsland. 

Bron: Zentralverband Gartenbau e.V. (ZVG) 

Publicatiedatum: