Tuinbouw Almería verbruikt helft minder water dan andere Spaanse tuinbouwregio's

De Spaanse provincie Almería wordt niet alleen gekenmerkt door een semi-aride klimaat maar ook door de efficiënte manier waarop zij omspringt met de waardevolle en schaarse hulpbron water. In de meest recente editie van World Water Day worden cijfers gegeven over de voorbeeldige manier waarop de glastuinbouwsector in Almería met water omgaat. 

Eén van de informatiebronnen die hiervoor werden gebruikt was  Coexphal. De watervoetafdruk is het totale hoeveelheid water die wordt gebruikt om producten of diensten te produceren die worden geconsumeerd door individuen, gemeenschappen, provincies of landen. De Spaanse provincie Almería gaat aan kop als het aankomt op het spaarzame gebruik van water, aangezien het de helft minder water verbruikt dan de andere Spaanse tuinbouwregio's met een watervoetafdruk die 20 maal kleiner is. 

Zoals uitgelegd wordt in het rapport 'Economische, sociale en milieu bijdragen aan de glastuinbouw' dat Juan Carlos Pérez Mesa en Lucía Aballay in opdracht van de lokale sector schreven, hebben telers in Almería goed begrepen hoe kostbaar water is. Volgens Roberto Carcoa-Torrente, directeur van Agro-food, beschikt de regio over het meest 'getechnificeerde' en efficiënt geïrrigeerde tuinbouwareaal in het land. 

Almería is niet alleen toonaangevend op het gebied van waterbesparing maar ook wat betreft fertigatietechnieken. Op 60% van het glastuinbouwareaal gebeurt dit automatisch. Door middel van computersystemen en sensoren kan nauwkeurig de exacte hoeveelheid water die de gewassen nodig hebben worden bepaald. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van teelt op water en regenwateropvangsystemen (dit laatste is zelfs verplicht gesteld door gemeenten). 

Dankzij deze vooruitgang op het gebied van irrigatie is Almería één van de Spaanse provincies met het laagste waterverbruik in kubieke meters per capita (1,69%). Dit is ruim onder het gemiddelde van andere tuinbouwprovincies, zoals Valencia (3,59%) of Murcia (3,79%). Er wordt echter nog altijd gewerkt aan het nog efficiënter maken van de sector door middel van onderzoek. In 2017 werd het Fertinowa-project gelanceerd, dat gesubsidieerd wordt door Europa, en waaraan Europese onderzoekscentra en zes Spaanse bedrijven deelnemen, waaronder Ifapa, UAL en Fundación Cajamar. 

 

Bron: diariodealmeria.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven