Huisvestingsproblematiek onder de loep in De Monitor

"Wij drijven op arbeidsmigranten"

Tholen - Arbeidsmigranten zijn hard nodig, maar waar moeten ze wonen? Nederland telt in totaal een tekort van 120 duizend slaapplekken voor deze groep. In De Monitor dook onderzoeksjournalist Teun van de Keuken gisteravond in de huisvestingskwestie. Hij neemt een kijkje in Vlaardingen, waar de arbeidsmigranten steeds verplaatst worden doordat er nog geen goede voorziening getroffen is. Plannen voor de bouw van een hotel stuit op groot verzet in de wijk.

Verkeershinder
Veel van de migranten werken tientallen kilometers verderop, in het Westland. Maar ook daar loopt de huisvesting niet op rolletjes. Terwijl wethouder Karin Zwinkels uitlegt wat de plannen zijn en hoe de gemeente overleg heeft met de omwonenden, uit een bewoner haar zorgen over de verkeershinder en haar onvrede over de manier van handelen van de gemeente Westland.

Drijven op arbeidsmigranten
Teun bezoekt ook een van de werkgevers: Arno van Maarel, van Van Maarel Orchids. Arno: "Wij drijven op arbeidsmigranten." In zijn personeelsbestand een groot aandeel arbeidsmigranten: 100 werknemers van buitenlandse afkomst tegenover 40 Nederlandse werknemers. 

Huisvesting op locatie
Ten slotte vertelt Frank van Gool, directeur Otto Workforce, hoe het volgens hem wel moet. "Als je dit gaat organiseren is iedereen sceptisch. Belangrijk is het om een klankbord te vormen en daarmee in overleg te blijven." Bovendien pleit Frank voor huisvesting op de plaats waar de mensen werken. "Voor het gros van de gemeentes geldt dat eigen inwoners benadeeld worden. De arbeidsmigranten worden gevestigd in huisjes die door professionele huisjesmelkers worden opgekocht. Huizen die bedoeld zijn voor de lokale bevolking."

Bekijk de aflevering hier terug.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven