Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Olivier Dejonghe, Dejonghe Salads:

“Er is een groeiende vraag naar slamix”

Tholen - Het is een strak gezicht. Rijen van kroppen sla in diverse tinten groen en rood.  Zodra de zon gaat schijnen en het kwik stijgt, breidt Dejonghe Salads de teelt van sla uit naar buiten, waar de kroppen sla in teeltgoten groeien. Na enkele weken wordt de sla geoogst en verlaten de kroppen het bedrijf dezelfde dag nog, veelal gesneden en verpakt.

Ruim dertig jaar is het nu geleden dat Lieven Dejonghe en zijn vrouw Bea startten met de teelt van sla. Dat het bedrijf tegenwoordig ook versnijdt en verpakt, is te danken aan hun zonen Kristof en Olivier. Kristof begon in 2008 te experimenteren met de teelt van sla op water en al snel ontstond het idee om de sla zelf te gaan bewerken. Olivier: “Voor de nieuwe teeltmethode zochten we naar rassen die daarvoor geschikt waren. We kwamen uit bij Salanova van RijkZwaan. Die leent zich ook uitstekend voor het versnijden omdat de blaadjes met een snijbeweging los te snijden zijn. Gecombineerd met het feit dat de prijzen op de klok niet meer voldoende waren, was de keuze snel gemaakt.”

In 2012 trok Kristof zich terug uit het bedrijf en zette Olivier de snijderij op. De zaken liepen goed, want in 2017 werd een nieuwe loods gebouwd, speciaal voor de snijderij.” Dejonghe Salads levert aan groothandels en distributeurs, die, op weg naar de REO veiling in Roeselare de producten bij het bedrijf komen ophalen. Daarnaast rijdt Olivier nog wekelijks een ronde in de buurt van Roeselare om restaurants te beleveren.

Salanovamix
De verschillende slasoorten die Dejonghe Salads teelt, worden verpakt in een mix. “De mix bevat vijf soorten Salanova en we voegen er frisée bij zodat het een variatie wordt van kleuren en structuren. Tweemaal per jaar bezoeken we de proefvelden van de verschillende zaadhuizen om nieuwe soorten te ontdekken. We kiezen de beste rassen uit op basis van kleur, bladvorm, gewicht en teelteigenschappen. Niet alle soorten groeien in de winter, dan vullen we de mix aan vanuit Frankrijk en Spanje.”

Voor grote afnemers zoals collega-versnijderijen wordt de sla geleverd in bulk, maar de meeste sla wordt verpakt in flowpacks van 150 kilogram voor de retail en 500 gram voor de horeca. De etiketten op de zakken zijn op verzoek vaak met het logo van de supermarkt waar de mix verkocht wordt.

Handmatig versnijden
Het snijden gebeurt met de hand. Machinaal snijden heeft Olivier nooit overwogen. “Door met de hand te snijden, kunnen we het verschil in kwaliteit maken. Salanova is redelijk eenvoudig te versnijden. Een klein snijvlak zorgt ervoor dat er minder verkleuring van de snijranden optreedt. De kropsla wordt handmatig verscheurd, dat is wel een stukje arbeidsintensiever. We halen de nerven eruit, omdat consumenten, met name kinderen die niet graag eten.”

In de zomer, het hoogseizoen, zijn er vier fulltimers bezig met het versnijden van de sla. Daarbij is het belangrijk dat de sla goed koud bewaard blijft. Olivier: “De salanovamix is in de zomer volgens het etiket 8 dagen houdbaar, maar als het bewaard wordt zoals het moet wil tien dagen ook nog weleens lukken. In de winter is de mix met zeven dagen iets minder lang houdbaar, doordat de sla iets zachter en dus kwetsbaarder is als het in de kas wordt geteeld.”

Groeiende afzet
Ieder jaar groeit de afzet nog en dat heeft verschillende oorzaken, zo vertelt Olivier. “De generatie van de dertigers zijn meer van het gemak en kiezen dus voor een slamix in plaats van zelf te snijden. Ook restaurants laten het versnijden graag aan de leverancier over. Ook nadat de zogenaamde witte kassa in België werd ingevoerd - een systeem waardoor zwartwerk in de horeca wordt tegen gegaan, zien we dat de horeca de arbeid graag overlaat aan snijderijen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Dejonghe Salads
www.dejonghesalads.be
dejonghe.salads@gmail.com