Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Wisselwerking tussen bestuivers en plagen beïnvloedt de evolutie van planten

Brassica rapa planten, die bestoven worden door hommels, krijgen mooier uitziende bloemen, maar deze evolutie wordt aangetast als rupsen de plant tegelijkertijd aanvallen. En omdat bijen de planten steeds minder effectief bestuiven, worden de planten steeds meer afhankelijk van zelfbestuiving. Door middel van een experiment in een kas hebben wetenschappers van de  University of Zurich aangetoond hoe groot de invloed van bestuivende insecten en plagen op elkaar is.


Brassica rapa planten die bestoven worden door hommels krijgen mooiere bloemen (Beeld: Florian Schiestl, UZH)

In de natuur hebben planten contact met veel verschillende organismen, wat de evolutie van hun specifieke kenmerken bevordert. Terwijl bestuivende insecten bijvoorbeeld de kenmerken van de bloemen en de voorplanting beïnvloeden, versterken plantenetende insecten de verdedigingsmechanismen van een plant. Nu hebben plantkundigen van de University of Zurich onderzocht hoe deze verschillende interacties elkaar beïnvloeden, en hoe snel planten zich aanpassen wanneer de combinatie van selectieve middelen waarmee ze in aanraking komen verandert.

Experimentele evolutie in 'realtime'
In een twee jaar durend glastuinbouwexperiment hebben Florian Schiestl, professor bij de afdeling Systematische en Evolutionaire Plantkunde van de universiteit, en promovendus Sergio Ramos de krachtige wisselwerking tussen de effecten van bestuivende insecten en die van plantenetende insecten aangetoond. Voor hun experiment hebben ze Brassica rapa gebruikt, een plant die nauw verwant is aan koolzaad en die een wisselwerking heeft met hommels en rupsen als selectieve middelen. Gedurende zes generaties hebben ze vier groepen planten onderworpen aan verschillende behandelingen: met alleen bestuiving van bijen, bestuiving van plantenetende insecten (rupsen), handmatige bestuiving zonder plantenetende insecten, en handmatige bestuiving met plantenetende insecten.


Een rupsenplaag schaadt de ontwikkeling van mooiere bloemen bij de Brassica rapa. (Foto: Florian Schiestl, UZH)

Balans tussen aantrekking en afweer
Na deze experimentele evolutiestudie bleek dat de planten die bestoven waren door hommels, zonder herbivorie, het meest aantrekkelijk waren voor de bestuivers: zij ontwikkelden meer geurige bloemen, die vaak ook groter waren. “Deze planten hadden zich gedurende het experiment aangepast aan de voorkeuren van de bijen," legt Sergio Ramos uit. Uit het experiment bleek ook dat door bijen bestoven planten met herbivorie minder aantrekkelijk waren en hogere concentraties van schadelijke metabolieten bevatten. Bovendien geurden deze bloemen minder en waren ze ook vaak kleiner. “De rupsen hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van mooie bloemen, omdat de planten meer middelen toe moeten wijzen aan het afweren van plantenetende insecten," vertelt Ramos.

Gecombineerde impact op de voortplanting
De krachtige wisselwerking tussen de effecten van bijen en rupsen werd ook duidelijk uit de reproductieve kenmerken van de planten: gedurende hun evolutie kregen de door bijen bestoven planten bijvoorbeeld de neiging tot zelfbestuiving wanneer ze gelijkertijd beschadigd werden door rupsen. Planten die aangevallen werden door rupsen ontwikkelden minder mooie bloemen, waardoor de bijen de bloemen minder goed gingen bestuiven.


Brassica rapa in het glastuinbouwexperiment zonder (A) en met een rupsenplaag (B). (Foto: Florian Schiestl, UZH)

Beter begrip van de mechanismen van evolutie
De studie toont het belang aan van interactieve effecten in de evolutie van diversiteit. Als de combinatie van selectieve middelen verandert, bijvoorbeeld door het verlies van habitat, klimaatverandering of een afname in bestuivers, kan dit resulteren in een snelle revolutionaire verandering in planten. "De milieuomstandigheden die veroorzaakt worden door mensen beïnvloeden de evolutionaire bestemming van organismen. Dit heeft implicaties wat betreft de stabiliteit van het ecosysteem, het verlies van biodiversiteit, en de voedselveiligheid," vertelt Florian Schiestl. Hij is ervan overtuigd dat het begrip van deze mechanismen nu belangrijker is dan ooit tevoren.

Bron: University of Zurich


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven