HortiFuture Vietnam

"Het samenbrengen van kleine en grote telers zal de hele sector ten goede komen"

"Het klinkt misschien vreemd om telers te vragen hun concurrenten te helpen, maar uiteindelijk zal de hele sector er baat bij hebben. Door de Vietnamese tuinbouw te professionaliseren kan de kwaliteit van de producten worden verbeterd en groeit de markt als geheel. En dat is ons uiteindelijke doel."

Aan het woord is Manuel Madani van VNU Asia Pacific. Vorige week organiseerde VNU een evenement waarbij de grote telers (minimaal 2.000 hectare) uit Vietnam samenkwamen met coöperaties en technologieleveranciers zoals PRIVA, Richel, Rijk Zwaan en Signify Philips.

Klein kapitaal, grootse potentie
Vietnam is een land met potentie - dat weet iedereen die het land de afgelopen jaren voor tuinbouwdoeleinden heeft bezocht. Technische leveranciers en zaadbedrijven kunnen rekenen op veel belangstelling van de Vietnamese telers die bereid zijn zich te ontwikkelen en te investeren. Vietnam is echter ook een land waar bedrijven beperkte toegang hebben tot kapitaal, wat betekent dat de markt niet zijn volledige potentieel kan benutten.

Samenwerking tussen grote en kleine spelers = leiderschap
Madani legt uit hoe bijvoorbeeld momenteel 60 procent van de markt bestaat uit dragonfruittelers. Ze telen dit gewas op een gemiddeld areaal van één hectare in de volle grond of in een foliekas. "Alleen de grote telers kiezen voor producten met een hogere opbrengst en hogere waarde. De kleine telers durven bijvoorbeeld niet over te stappen op tomaten of aardbeien. Ze hebben onvoldoende kennis over deze gewassen en de risico's en kosten zijn te hoog."

"Het gevolg is dat het verschil tussen grote telers en kleine telers alleen maar toeneemt", vervolgt Madani. "De grote bedrijven blijven maar groeien, terwijl de rest het risico loopt achter te blijven. We willen dat veranderen. Vietnam heeft de potentie om een ​​belangrijke tuinbouwspeler te worden, maar dan is het wel noodzakelijk dat de kleine telers ook gaan deelnemen via coöperaties. Op de lange termijn heeft iedereen er baat bij als dit verandert en als het topsegment samenwerkt met de kleinere telers."

Daarvoor moeten de deuren van de grote telers op zijn minst een beetje worden geopend. Dat is wat VNU wil bereiken. Samen met de Nederlandse handelsdelegatie die afgelopen week naar Vietnam reisde, GrowAsia, PSAV en AgriFuture, organiseerden ze de conferentie HortiFuture Vietnam op donderdag 11 april om de toekomst van de markt te bespreken. "Onder de aanwezigen waren grote spelers zoals Vineco, Pan Group en Unifarm. We vragen hen of ze meer kunnen samenwerken met de kleine telers door bewezen kennis te delen, zodat Vietnam binnenkort een groot, concurrentiekrachtig tuinbouwland wordt", aldus Madani.

Verscheidenheid
Tijdens de conferentie konden ze bijvoorbeeld zien wat met een eenvoudige kas geproduceerd kan worden. "We hebben de telers uitgelegd wat voor soort technieken er op de markt worden geïntroduceerd en wat deze kunnen betekenen voor de teelt. Op die manier helpt het ook de leveranciers. Er is een hele reeks kansen voor hen: irrigatiesystemen, foliekassen, substraten, variëteiten - echt de basismaterialen voor de teelt. En dan is er het post-harvest segment. De verliezen tussen de oogst en detailverkoop (droge markt) zijn hoog (tot wel 35%) en er zijn veel mogelijkheden om deze omlaag te krijgen. Hopelijk hebben we laten zien dat dit soort innovaties niet alleen de komende jaren noodzakelijk zijn, maar ook toegankelijk zijn voor telers."

HortiFuture zette de top 3 strategieën uiteen om de opkomst van een hightech, hoogwaardige tuinbouwsector te versnellen.

Deze strategieën worden ondersteund door 150 afgevaardigden:

a)  Meer toegang tot financiering
b)  Bewustwording van consumenten en handelaren 
c)  Nationale normen voor kwaliteit en certificering

Le Quoc Doanh, de Vietnamese viceminister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling: "Er is een dringende noodzaak voor de Vietnamese tuinbouwsector om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Ik geloof dat het onderwerp "Future Technology, Today's vision" uiterst actueel en relevant is. Ik zou de particuliere sector willen oproepen om technologie te delen om de ontwikkeling van de sector te stimuleren."

Nguyen Ngoc Bao, President van Vietnam Cooperative Alliance Vietnam: "HortiFuture is een zeer goede gelegenheid voor Vietnamese coöperaties om te contact te maken met markten en om te leren van moderne teeltmethoden. Het geeft de VCA de mogelijkheid om op maat gemaakte innovaties te vinden voor de toekomst."


Voor meer informatie:
Grow Asia
Somang Yang 
Somang@growasia.org 

PSAV
Vu Thu Giang
giang@psav-mard.org.vn 

VNU
Manuel Madani
manuel.madani@vnuexhibitionsap.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven