Spaanse zeewierteelt met 248% toegenomen in tien jaar

Groenten groeien niet alleen in de grond, maar ook in het water. We hebben het over wier, een product dat al sinds mensenheugenis wordt geconsumeerd in Azië en dat langzaamaan steeds populairder wordt in de Spaanse keuken.

In de afgelopen tien jaar is de teelt van deze waterplanten in Spanje omhooggeschoten. In deze periode groeide de teelt met 248%, de grootste toename in de EU volgens de Waarnemingspost voor de EU-markt voor visserij- en aquacultuurproducten (EUMOFA).

Volgens het laatste rapport van deze instantie staat Spanje op nummer drie op de ranglijst van algentelers in de EU met een oogst van 2.154 ton in 2014. Hoewel dit cijfer nog ver af ligt van de cijfers van Frankrijk (58.812 ton) en Ierland (29.600) is Spanje al de grootste EU-leverancier van verse algen voor menselijke consumptie. Het Franse en Ierse wier wordt met name bestemd voor de vervaardiging van smaakmakers, meststoffen, cosmetica en andere bewerkte producten.

"20 jaar geleden was er nauwelijks een markt voor in Spanje, maar de situatie is veranderd. Hoewel het ons nog ontbreekt aan een stukje eetcultuur om de consumptie populairder te maken, is de vraag naar het product enorm gestegen sinds we begonnen in de jaren '90'", vertelt Rosa Miras, medeoprichtster van Porto Muiños, een Galicisch bedrijf dat pionier is in de sector en momenteel "tussen de 400 en 450 ton per jaar" oogst.

Het grootste deel van het product wordt afgezet op de binnenlandse markt, maar het bedrijf exporteert ook naar Europa en Singapore en begint ook terrein te winnen in de VS. "We verwerken de algen op alle mogelijke manieren: we leveren ze vers, met name aan restaurants en selecte fruitwinkels, maar ook gezouten, gevriesdroogd, diepgevroren, gedroogd en in conserven".

 

Bron: 20minutos.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven