Noorse teler oogst 100.000 komkommers per week op 1,3 ha

Solbergs Gartneri AS oogst 100.000 komkommers per week op 1,3 hectare kasareaal onder de rook van Oslo. Elke komkommerplant geeft een opbrengst van vier tot vijf komkommers per week, afhankelijk van het seizoen. In de winter is er soms iets te weinig licht, in de zomer kan de warmte een probleem zijn, waardoor de opbrengst daalt. De komkommerplanten dragen tien tot zestien weken vrucht, maar het kassencomplex is onderverdeeld in vier afdelingen met planten in wisselende groeistadia, zodat er het hele seizoen komkommers kunnen worden geleverd.

“Bij ons begint het seizoen rond nieuwjaar als we beginnen met planten. Daarna kunnen we oogsten tot 1 november. In de donkerste weken van het jaar ligt alles even stil omdat het energieverbruik dan zo hoog wordt dat het niet meer loont en omdat er geen importheffing is van 1 november tot 10 maart. De prijzen van importkomkommers liggen in die periode erg laag,” vertelt Christian Solberg.

In Noorwegen is er alleen vraag naar komkommers van 300 tot 400 gram. Solberg krijgt per stuk betaald en een komkommer van 450 gram levert niet meer op dan een van 300 gram. Bij Solberg wordt daarom dagelijks geplukt, ook in het weekend. Zo’n 35 procent van de oogst gaat naar supermarktketen Coop, de rest gaat naar zelfstandige grossiers. Het verbruik in Noorwegen ligt rond 400 en 500 ton per week.

Bron: www.norsklandbruk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven