Tholen – Afgelopen december opende Den Berk Délice een nieuwe teeltlocatie in Merksplas, ‘Den Horst’. Momenteel investeert het bedrijf in een verdere uitbreiding van 10 hectare met LED-belichting om zo 365 dagen per jaar dezelfde smaak en dezelfde kwaliteit te leveren. “In Rijkevorsel wordt er 10 hectare bijgebouwd en zo komt de totale oppervlakte op +/- 60 hectare smaaktomaatjes. Tevens is er nog ruimte om uit te breiden naar 70 hectare”, vertelt Loes van der Velden van Den Berk Délice. “Het is niet onze ambitie om de grootste te zijn, wel om de lekkerste tomaten te telen. Maar we willen kunnen antwoorden op de vraag van de markt."
Voor de uitbreiding van 10 hectare investeert Den Berk Délice in LED-belichting. Luc Beirinckx (Mede-zaakvoerder): “Dankzij assimilatiebelichting kunnen we in de wintermaanden dezelfde kwaliteit en smaak leveren als in de zomer. LED-belichting vergt een enorme investering van €2.800.000 maar het is een energiezuinige lichtbron waardoor we veel minder energie nodig hebben om dezelfde productie te halen.”
“De samenwerking met Coöperatie Hoogstraten biedt een sterke meerwaarde”
Ondanks dat Den Berk Délice een sterk merk is binnen de smaaktomatenmarkt, biedt Coöperatie Hoogstraten nog steeds een grote meerwaarde voor het teeltbedrijf. “Onze tomaten worden volledig afgezet via Coöperatie Hoogstraten. Elke teler binnen de Coöperatie kan zich specialiseren in zijn of haar product zonder te concurreren met elkaar. Dit maakt dat we samen met Hoogstraten een sterke partij vormen met een uitgebreid gamma aan kwaliteitsproducten. Tevens heeft het verkoopteam van Coöperatie Hoogstraten veel kennis van de groenten- en fruitmarkt waardoor we elkaar alleen nog maar kunnen versterken”, aldus Loes.
De tomaten van Den Berk Délice worden in heel Europa en in beperkte mate buiten Europa afgezet, maar met name in België, Scandinavië en Duitsland. “De focus voor de komende jaren ligt bij ons voornamelijk op Europa, omdat daar nog veel ruimte is om te groeien. Wij produceren enkel in België en hebben geen productielocaties elders in Europa. Dit doen we bewust. Onze visie is volledig gebaseerd op smaak en kwaliteit en op deze manier kunnen we onder leiding van hetzelfde team het volledige proces aansturen om zo de constante smaak en kwaliteit van de tomaten te garanderen.”
Uitdaging
Ondanks de onrust op de tomatenmarkt door het tomatenvirus ToBRFV zijn er in België voor zover nog geen gevallen bekend van besmetting. “In België zijn er nog geen besmette planten aangetroffen, maar toch treffen wij de juiste maatregelen om dit virus buiten de deur te houden. Je moet er niet aan denken dat je bedrijf door het virus wordt getroffen”, zegt van der Velden.
“Wat in de toekomst wel een uitdaging gaat worden is het vinden van geschikt personeel. Middels het creëren van een fijne werksfeer blijft het lastig om mensen te vinden. Bij ons werken veel arbeidsmigranten, maar wanneer het in hun thuisland economisch steeds beter gaat, komen zij in steeds mindere mate naar hier om te werken. We kijken wel naar oplossingen zoals plukrobots, maar momenteel zijn mensenhanden nog altijd beter in staat om het werk te doen.”
Meer productie met minder milieubelasting
Duurzaam ondernemen is een belangrijk aspect binnen Den Berk Délice. “We streven naar meer productie met minder belasting voor het milieu. We wekken onze energie zelf op m.b.v. een warmtekrachtkoppeling (WKK). Vroeger werd dit met gasketels gedaan. Met een WKK wordt 43 tot 45% van de energie (aardgas) omgezet in elektriciteit en de vrijkomende warmte wordt gebruikt om onze serres op te warmen. De vrijgekomen rookgassen worden gezuiverd en hieruit filteren we het CO2 om als voedingsbron voor onze planten te gebruiken. Een WKK bespaart +/- 35% energie t.o.v. een gescheiden opwekking zoals vroeger werd gedaan”, aldus de zaakvoerders.
In de nieuwe kassen heeft Den Berk Délice geïnvesteerd door antireflectie en diffuus glas te gebruiken. Dit glas zorgt ervoor dat er enerzijds meer licht binnenvalt en dat anderzijds het licht meer verspreid wordt waardoor het beter kan opgenomen worden door de plant. Met dezelfde input van energie en voedingsstoffen kan er hierdoor 10% meer productie halen op eenzelfde oppervlakte.
In grote bassins wordt er regenwater opgevangen dat op de serres valt op om aan de planten te geven. Dit regenwater wordt ontsmet door verhitting (warmte van de WKK). Het water dat de plant niet opneemt, wordt terug opgevangen en opnieuw verhit wat maakt dat het volledige watergeefsysteem gesloten is en geheel gecirculeerd wordt. Tevens wordt er sterk ingezet op biologische en geïntegreerde bestrijding in om de gewassen te beschermen tegen ziektes en plagen.
Voor meer informatie:
Loes van der Velden
Den Berk Délice
Berkelaar 10
BE 2330 MERKSPLAS
T +32(0)14 40 72 40
loes@denberk.be
www.denberk-delice.com