Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ian Dewar, Anacail:

"Ozonbehandeling sealverpakking doodt schimmels en ziekteverwekkers"

Het Schotse voedselveiligheidsbedrijf Anacail heeft in het Verenigd Koninkrijk haar eerste machine voor de behandeling van zachtfruit met ozon geïntroduceerd en ook in de rest van de wereld groeit de belangstelling voor het systeem. 

De gepatenteerde ozon-behandeling maakt gebruik van een technologie die toegepast wordt na het het sluiten van de verpakkingen en is ontworpen voor sealverpakkingen. Hoewel het bedrijf goede resultaten heeft geboekt met steenfruit, avocado's en hardfruit focust het nu met name op de categorieën druiven, tomaten en zachtfruit. 

 

"Onze machine genereert ozongas (O3) in de sealverpakking met behulp van een hoogspanningselektrode om een koudplasma te creëren," legt business development manager Ian Dewar uit. "De ozon wordt gecreëerd uit het van nature aanwezige zuurstof in de verpakking en breekt de zuurstofmoleculen af waaruit vervolgens ozon ontstaat. De behandelingskop wordt op de verpakking geplaatst, creëert een vacuüm en vervolgens wordt met de elektrode plasma gegenereerd."

Houdbaarheid verlengen
Iedere machine wordt zo ontworpen dat hij aansluit bij de overige apparatuur in de verwerkingslijn zodat er geen aanpassingen nodig zijn. De elektrodes genereren ozon in de sealverpakking zonder deze te beschadigen. Dewar legt uit dat één van de grootste voordelen van de behandeling is dat de producten niet in gevaar komen en dat de houdbaarheid ervan toeneemt. Uitvoerige testen hebben aangetoond dat de procedure geen nadelige gevolgen heeft op de geur en smaak van het fruit en dat er na de behandeling geen schadelijke chemische residuen achterblijven. 

'Droge wasbeurt'
"De ozon blijft zo'n acht minuten in de verpakking aanwezig waarna deze weer terug verandert in zuurstof," vertelt hij. "In de tussentijd worden schimmelsporen, bacteriën en gisten gedood. Eigenlijk is het een droge wasbeurt. We hebben bij tomaten, druiven en aardbeien een logreductie van drie vastgesteld en dat is aanzienlijk. Ozon is een niet-specifieke germicide. Het doodt schimmels, gisten en ziekteverwekkers zoals E.coli en Salmonella. Vanwege haar krachtige kiemdodende werking is geen enkele bacterie bestand tegen ozon."

 

Anacail ziet de belangstelling groeien, zelfs vanuit Japan en Australië maar de focus van het bedrijf ligt met name op de Britse markt en Europa. Momenteel wordt de technologie uitsluitend voor trayseal verpakkingen toegepast maar Dewar vertelt dat er in de toekomst ook gekeken zal worden naar de mogelijkheden voor andere verpakkingsconcepten. Anacail werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe ozon-technologie voor hygiënische toepassingen in fabrieken en de ontsmetting van medische apparatuur. 

Het bedrijf heeft ook plannen om deze technologie uit te breiden naar het ready-to-eat segment, zoals snackgroenten. 

"We kunnen op deze manier de microbiële belasting zo sterk verminderen dat de klanten het product mogelijk niet eens meer hoeven te wassen," vervolgt Dewar. "Dit is nog maar één van de vele voordelen want door bacteriën, schimmels en gisten te doden, wordt het product ook veiliger om te eten."

"De behandeling verhoogt niet alleen de veiligheid van de producten maar ook de houdbaarheid en dat is een ander groot pluspunt." Volgens Dewar varieert de mate waarin de houdbaarheid wordt verlengd van product tot product. 

"Ik zou zeggen dat het er in de praktijk op neer komt dat zachtfruit zo'n 2 tot 3 dagen langer houdbaar is," aldus Dewar. "Een product dat een ozonbehandeling heeft ondergaan, kan dus gedurende een langere periode wordt verkocht. Nadat druiven of tomaten zijn verpakt, is de helft ervan na 7 tot 8 dagen niet meer te verkopen. Zo kunnen de producten aangetast zijn door bijvoorbeeld schimmels.

Met onze technologie kunnen we dit met zo'n 4 tot 5 dagen uitstellen en dat is een enorm voordeel. Onze methode komt ook de kwaliteit van de producten ten goede omdat het de houdbaarheid verbetert. Men kan dus meer verpakkingen gedurende een langere periode verkopen en ook de consument profiteert hiervan. Voedselverspilling is een probleem waar niemand tegenwoordig nog omheen kan en onze machine is een innovatief, krachtig en effectief middel in de strijd tegen dit probleem."

 

Voor meer informatie:
Ian Dewar
Anacail
Tel +44 (0) 746 307 8437
ian.dewar@anacail.com 
www.Anacail.com 

Publicatiedatum: