Ramiro Arnedo is zo'n vijftig jaar geleden opgericht door de huidige directeur van het bedrijf, Ramiro Arnedo Eguizábal, met als doelstelling om de lokale telers in de Ebro-vallei van kwaliteitszaden te voorzien. "We zijn vandaag de dag een van de weinige familiebedrijven in deze sector. Het zijn vooral de grote multinationals die momenteel in de meerderheid zijn", vertelt Henry. "We hopen nog lange tijd een familiebedrijf te blijven."
Volgens Henry zijn er buiten de veredelingssector weinig andere sectoren waarin zo veel wordt geïnvesteerd in research en development. "Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel geld er wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Er zijn grote elektronicafabrikanten die nog niet eens tien procent van hun budget investeren in R&D."
"Vandaag de dag ligt de focus natuurlijk met name op innovatie", vertelt Henry. "Je kunt dan als veredelaar natuurlijk niet stil blijven staan en wordt bijna gedwongen om door te blijven ontwikkelen."
Op 12 en 13 december organiseert Ramiro Arnedo haar open dagen op de vestigingen in Almeria.Telers en andere gegadigden kunnen dan de laatste ontwikkelingen en rassen op het gebied van paprika en aubergine bekijken. Daarnaast zijn er ook nieuwe varianten te zien van het Red California type. "Dit nieuwe krachtige gewas produceert grote vruchten met een lengte van 9-10 centimeter en 8-10 centimeter breed. De vruchten hebben een intens rode kleur en het vruchtgewicht schommelt tussen de 250-330 gram. Daarnaast hebben we ook een gele California paprika ontwikkeld, maar die zal volgend jaar pas geïntroduceerd worden. Natuurlijk is er ook nog Airen F1."
Een andere belangrijke innovatie is de nieuwe Italiaanse peper Brindisi F1 en Vinci F1; een zoete variant met dunne en ietwat grove vrucht en een gemiddeld groene kleur. "Italiaanse pepers zijn onze specialiteit. We investeren hier dan ook veel in. We hebben een breed pakket met kwalitatieve rassen die jaarrond beschikbaar zijn. Van onze vlaggenschip Vegas tot Coliseo."
Links: VALROYO Rechts: Italian-type peper
Henry benadrukt dat de ontwikkeling van nieuwe variëteiten altijd nauwkeurig afgestemd dienen te worden met de vraag vanuit de markt. "Je kunt niet zomaar een nieuwe producten op de markt brengen. Je weet natuurlijk niet hoe dat het grote publiek reageert."
Een van de rassen die opvalt in het aanbod van Ramiro Arnedo is Valroyo: een peper die uitermate geschikt is om te roosteren. "Het is een rode, conisch gevormde peper met dikke wanden. Hij kan zowel rauw als geroosterd geconsumeerd worden. "Dit is zo'n product wat je niet zo makkelijk op de markt kan zetten. Maar toch zijn we er in geslaagd om het in steeds interessanter wordende getale af te zetten. Waarschijnlijk omdat het product een toegevoegde waarde biedt in het schap. Ik heb namelijk nog nooit nooit zulke lekkere geroosterde paprika's gepoft", besluit Henry.
Henry Smienk
Ramiro Arnedo S.A.
T +34950587991
[email protected]
www.ramiroarnedo.com