Japans Kikkoman opent 4,7 hectare groot Kimitsu Tomato Garden

Europese warmtepompen om aan non-stop Japanse vraag naar tomaten te voldoen

Als we Kikkoman zeggen, dan denkt iedereen waarschijnlijk aan sojasaus en niet aan een tomatenkas. Toch gaat het hier om dat laatste. Vorige week werd de Kimitsu Tomato Garden van 4,7 hectare officieel geopend in Japan. De Kikkoman-groep is mede-eigenaar van de kas, net als de lokale telers van Kazusa.

De tomaten worden afgezet onder het merk Fresh Del Monte Japan, waarvan de marketingrechten behoren tot de Kikkoman-groep.

Koeling
De kas is gelegen in het district Chiba, vlakbij de stad Kimitsu. De kas van 4,7 hectare, gebouwd door VDH met scherrming door Luiten Greenhouses, ligt op een terrein van 6 hectare en is voorzien van diverse technologieën, waaronder een mistsysteem, een Priva-klimaatcomputer en een Aweta-sorteersysteem. Gewasreinigingsmachines en onderhoudsapparatuur zijn geleverd door DanDutch & Hortimat via Tomita Technologies. Richel was verantwoordelijk voor de elektrische installatie, Agrikol voor de arbeid en VB Climate, onderdeel van VB Group, verzorgde het verwarmings- en koelsysteem – een opmerkelijk systeem.

In plaats van meerdere kleinere warmtepompen te gebruiken, zoals gebruikelijk is in het gebied, werden twee grotere warmtepompen vanuit Europa naar Japan verscheept en in de kas geïnstalleerd voor de verwarming en koeling. Het installeren van twee grotere warmtepompen in plaats van tientallen kleinere, bespaart niet alleen veel ruimte, maar zorgt ook voor een hoger rendement.

"Dankzij de klimaatbeheersingssystemen kunnen we het hele jaar door tomaten telen," legt het team van Kimitsu uit. De zomertemperaturen in het gebied stijgen vaak tot grote hoogte, evenals de luchtvochtigheid.

"Het telen van tomaten in ons warme zomerseizoen zorgt voor uitdagingen, maar de vraag naar de tomaten is non-stop. Dankzij deze technologieën kunnen we aan de vraag voldoen.”

Regenwater
De tomaten worden geteeld met regenwater en het regenwater wordt gerecycled. "Net als de producten van ons andere teeltbedrijf Nasu Toyama Garden willen we dat deze kas JGAP-gecertificeerd is," vertellen de telers. JGAP is een afkorting voor Japan Good Agricultural Practice.

Kimitsu Tomato Garden is opgericht in 2016. De kas is deels eigendom van het team van Kazusa Ai Ai Aya, die al meer dan 40 jaar groenten verbouwen. Hun assortiment bestaat uit sla en kruiden, aardbeien en tomaten op bijna 7 hectare. Enkele jaren geleden werd bijna 50 procent van de aandelen gekocht door Kikkoman.

Foto's van de opening door Evert-Jan Krajenbrink, landbouwraad Tokyo.

Luxe trostomaat
De tomaat die in de kas wordt geteeld is wat de Japanners de 'Luxetomaat', de trostomaat, noemen. "De voltooiing van deze nieuwe installatie zal het aanbod van verse Del Monte tomaten vergroten," vertelt het bedrijf.

In 1990 kreeg Kikkoman de exclusieve marketingrechten op het merk Del Monte in heel Azië, met uitzondering van de Filipijnen. Onder het merk Del Monte produceert en verkoopt Kikkoman voornamelijk producten op basis van tomaten en groente- en fruitconserven. Dit gebeurt via de dochteronderneming Nippon Del Monte Agri.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven