Lauran Geurts gaat weer voor 6 ha Cumulus

Lauran Geurts in het Noord-Limburgse Oirlo heeft goede ervaringen met Cumulus.
In 2009 plantte hij 5,5 ha aan en in 2012 nog eens 6 ha. De blanke en zeer witte stengels zonder roest aan de Cumulus vindt hij opvallend. Lauran: "Ik had veel problemen met roest in mijn oude ras. Vandaar mijn keuze voor Cumulus. Na 3 oogstjaren heb ik nog steeds geen of nauwelijks roest gezien. Geen roest vind ik belangrijk voor een vlotte naoogstbewerking van de asperge. Maar ook voor een goede sortering én prijs in de belangrijke oogstmaand april".

De visie van Lauran Geurts is duidelijk. "Ik wil veel vroege asperges hebben met een topkwaliteit. Ik laat de minitunnel zolang mogelijk staan en stop ook vroeger, al op
1 juni. Ik heb dan niet de maximale kilo’s geoogst maar wel voor een gemiddeld hogere prijs en het gewas kan langer herstellen".Het perceel Cumulus werd geplant op een zwarte zandgrond met een behoorlijk grote teeltlaag. Het ras had hij 2 jaren daarvoor al gevolgd in de proeven bij Bejo Zaden. De rijafstand is 1,9 meter en er werden 5 planten per strekkende meter geplant.

In het eerste oogstjaar werden minitunnels geplaatst over de zwart/wit folie. Dit tegen het advies van Maurice Deben (Bejo’s verkoper Zuidoost Nederland) in: "Het risico van vroeg al de kilo’s bij elkaar hebben, kan leiden tot oversteken. Dat komt omdat men niet wil stoppen voor de ijsheiligen terwijl wij adviseren het eerste oogstjaar 3000 kg netto te oogsten voor beter rendement in volgende jaren", aldus Maurice.Lauran oogstte meteen het eerste jaar 5500 kg netto per hectare met een sortering van 80% in AA-extra wit. Het tweede jaar werd 6500 kg netto geoogst en tot 1 juni
van dit jaar 8200 kg netto met nog steeds 76% AA-extra wit.
 
Als voorzitter van productcommissie asperges bij Veiling ZON is Lauran nauw betrokken bij het vermarkten van asperges: "Kwaliteit wordt steeds belangrijker en alleen daarvoor wordt betaald! Vandaar mijn keuze om dit jaar weer 6 ha Cumulus aan te leggen".

Bron: Bejo Zaden www.bejo.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.