Spaans onderzoek naar efficiënte irrigatiesystemen voor cherrytomaten

Een samenwerkingsverband van meerdere bedrijven en organisaties  onderzoekt nieuwe, efficiënte irrigatiesystemen voor de teelt van cherrytomaten. Tijdens een bijeenkomst in Castell de Ferro werden de bevindingen van het onderzoek gedeeld met telers. 

De Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía promoot het samenwerkingsverband bestaande uit onder meer Eurocastell Caña, Technological Center Tecnova, Functional Food Research and Development Center en het Institute of Agriculture and Fisheries Research and Training.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Beatriz Molina van de Grupa La Caña het belang van een optimaal gebruik van watermiddelen in de regio. 

"Water is een waardevolle hulpbron waar we zo optimaal mogelijk gebruik van moeten maken. Dit project is een mooie gelegenheid om de irrigatie van cherrytomaten, een zeer populair gewas in Andalusië, te verbeteren," aldus Molina. 

In het kader van het project, dat meer dan twee jaar zal duren, zullen drie irrigatie-prototypes voor de vollegrond teelt van cherrytomaten en teelt op water worden getest op een perceel van 1.200 m2. 

Eduardo Pardo, vertegenwoordiger van Tecnova, het bedrijf dat de irrigatiesystemen ontwierp, heeft nieuwe technologieën onderzocht die helpen bij het analyseren van aspecten zoals waterefficiëntie, plantproductiviteit en besparingen op de toediening van mest- en voedingsstoffen via irrigatie.  

Esther Álvarez, van Cooperativas Agroalimentarias of Andalusia-Granada team, sprak over het belang van dit project voor het milieu.

"Het implementeren van efficiënte irrigatiemethoden die geschikt zijn voor teelt van cherrytomaten en de aard van de bedrijven zullen een positieve invloed op de economie en het milieu in Andalusië hebben," vertelde zij. 

De komende maanden zullen er kwaliteitscontroles worden uitgevoerd op de tomaten, waaruit zal blijken welk irrigatiesysteem het meest effectief is. 

 

Bron: Europa Press


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven