Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Besmettingen in diepgevroren producten

Listeria aangetroffen bij controles in Zwitserland en Finland

Vorig jaar zijn er bij onafhankelijke controles in Finland en Zwitserland in verschillende producten Listeria monocytogenes aangetroffen. Geen van de monsters bevatte echter meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid van het pathogeen.

Diepgevroren
De Finse douane ontdekte Listeria monocytogenes in diepgevroren importfruit, -bessen en -groenten. In Zwitserland werd de bacterie gevonden in enkele kant-en-klare voedingsmiddelen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Finse douane dat ze Listeria aantroffen in diepgevroren fruit. Het laboratorium van de douane heeft 79 partijen diepgevroren fruit onderzocht en in acht hiervan is Listeria aangetroffen. In geen enkele van de partijen was het niveau echter hoger dan de wettelijk toegestane hoeveelheid.

Omdat het wettelijke niveau niet werd overschreden, heeft de douane de import of verkoop van het diepgevroren fruit niet verboden. Ze hebben wel een waarschuwing uitgegeven aan de importeurs over de aanwezigheid van Listeria. Dit jaar zal er intensiever gecontroleerd worden op Listeria in diepgevroren fruit.

De douane heeft daarnaast 80 partijen diepgevroren groenten onderzocht en in 18 hiervan hebben ze Listeria aangetroffen. De concentraties hierin lagen echter onder het maximale niveau van 100 kolonievormende eenheden per gram, zoals de Europese regelgeving voorschrijft.

Twee maismonsters bevatten dezelfde stam van Listeria die een uitbraak heeft veroorzaakt waarbij sinds 2015 54 mensen in zes landen ziek zijn geworden en tien zijn overleden. Een Hongaarse fabriek van de Greenyard Group, waar diepgevroren groenten worden geproduceerd, was de bron van besmetting.

Ondertussen werd bij een analyse van kant-en-klare voedingsmiddelen in Zwitserland in 3 % van de monsters Listeria aangetroffen. De Association of Cantonal Chemists of Switzerland (ACCS) heeft een nationale selectiecampagne opgezet waarbij ze 1000 monsters van kant-en-klare voedingsmiddelen hebben verzameld, voornamelijk groenten en fruit. De groep zei dat kant-en-klare producten steeds populairder worden in Zwitserland en dat bij dergelijke producten regelmatig een besmetting met Listeria monocytogenes wordt vastgesteld.

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven