Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rik Decadt, REO Veiling

“Aanbod vleestomaten binnen Europa neemt af terwijl vraag groeit”

Tholen – “De situatie op de tomatenmarkt is op dit moment vrij aardig. De vraag naar vleestomaten is erg goed en ligt qua prijsniveau op seizoenbasis hoger dan de trostomaten. Het aanbod vleestomaten binnen Europa is niet meer zo hoog en daarom worden vleestomaten stilaan een specialiteit. Het is als teler momenteel aantrekkelijk om vleestomaten te hebben.”, vertelt Rik Decadt van REO Veiling. “Tomatentelers kiezen dikwijls voor een product waar zo min mogelijk arbeid voor geleverd moet worden zoals trostomaten. Vleestomaten moeten vaker worden geplukt en met de hand gesorteerd en dat vraagt veel arbeid. Hierdoor is de populariteit van vleestomaten onder de telers afgenomen.”

Frankrijk
De vraag naar trostomaten is momenteel normaal voor de tijd van het jaar. Het aanbod stijgt hard richting de maand mei nu veel onbelichte teelt in productie gaat. “Vanaf mei hebben we de hoogste producties van trostomaten. Richting de zomer zien we ook de consumptie van tomaten stijgen. In de warme periodes zien we de normaal een piek in consumptie”, aldus Rik. “Export wordt ook steeds belangrijker. Wij hebben ook 30 ha in Frankrijk. die tomaten telen voor de Franse markt. Er is nog altijd een tekort voor de binnenlandse consumptie in Frankrijk. Doordat REO Veiling actief is op de Franse en Belgische markt, spelen we in op de verschillende vraag uit beide landen.”

“Grootste komkommerveiling”
“Bij ons op de veiling zit er nog altijd groei in het tomatensegment. We hebben nog steeds telers die starten met tomaten en daarom blijft het aanbod groeien. Het blijft afwachten hoe de Europese tomatenconsumptie zich evalueert, maar in onze regio is er nog altijd uitbreiding. Naast tomaten zijn komkommers een belangrijk product binnen REO Veiling. We zijn de grootste veiling van Belgische komkommers en we zien courgettes ook een steeds belangrijker en groter product worden. Voorheen was prei het grootste product bij REO, maar nu zijn tomaten de nummer 1. Het is mooi om deze ontwikkeling te zien”, besluit Decadt.

Voor meer informatie:
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101 
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 211
Fax: +32 (0)51 231 289
info@reo.be    
www.reo-veiling.be