Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In de herfst en lente is Marokko minder concurrerend

"Vroeg seizoen is de sleutel tot concurrerende zachtfruitexport"

Volgens een grote bessenteeltcoƶperatie moet je het milde Marokkaanse klimaat gebruiken om de beste prijzen vroeg in het seizoen te halen, wat van vitaal belang is voor de binnenlandse economische groei.

Nabil Belmkaddem van BestBerry vertelde op het Global Berry Congress dat een vroeg seizoen de sleutel is, omdat dan de beste prijzen in Europa betaald worden. Volgens hem wil de sector meer planten en rassen introduceren om het nog vroeger te maken dan de huidige start in september. 

"Voorheen hadden we maar een paar rassen en je kon je niets voorstellen bij de keuze van tegenwoordig. Er komen elk jaar nieuwe rassen bij. Er is momenteel een enorme variatie aan aardbeien. De opbrengst voor de teler daalt elk jaar, waardoor die concurrerender moet worden. Dat wordt steeds moeilijker omdat ze met de perfecte bes moeten komen qua kleur, stevigheid enz."

Marokko heeft een bessenareaal van 8.300 ha en gunstige weersomstandigheden om bessen te telen. Vooral tijdens het winterseizoen. 

"We kunnen van september tot midden juni telen en bessen naar Europa exporteren. De winter is voor ons een belangrijk seizoen. In de herfst en lente zijn we minder concurrerend."

Aardbeien stabiel, blauwe bes en framboos kan beter
Aardbeien zijn het belangrijkst, maar de cijfers van blauwe bessen en frambozen zijn de afgelopen drie jaar verdrievoudigd.

Marokko exporteert naar 41 landen, maar het merendeel gaat naar Europa: 98% van de aardbeien, 99% van de frambozen en 89% van de blauwe bessen. 

"Alles is gebaseerd op winst voor de teler. Als die verdwijnt, dan zakt alles in elkaar. Daarom moeten we als telers investeren en dat is kapitaalintensief. We hebben een assortiment dat werkt. En dat moet zo blijven. Aardbeien zijn stabiel, maar wat blauwe bessen en frambozen betreft kan het nog beter."

Afgelopen seizoen was voor frambozen moeilijk met prijzen die vroeg piekten en daarna enorm zakten. 

Overaanbod
Een andere trend is dat telers meer planten, maar dat de opbrengsten dalen. Volgens Belmkaddem moet dit snel aangepakt worden. Voor blauwe bessen geldt hetzelfde verhaal. 

De telers hebben contracten met exportbedrijven in Marokko en hebben te maken met financiering van multinationals. Belmkaddem ziet een stijging in de situatie waarin Europese bedrijven hun bewaarruimten niet willen openen, maar samenwerkingsverbanden met een Marokkaanse bedrijf aangaan die over financiƫn en logistiek beschikt.

Bramen vormen slechts een klein deel van de bessenteelt in het land, met een areaal van zo'n 100 ha. 

Publicatiedatum: