Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Stoop, Telersvereniging RoDeKo:

"Elke dag een paar cent erbij op de koolmarkt"

Tholen - "De koolmarkt verloopt fantastisch, elke dag komt er wel een paar cent bij", constateert Kees Stoop van RoDeKo, de telersvereniging voor rode- en Deense kooltelers. "Met name de afgelopen twee weken in een spurt gekomen. Afgelopen woensdag kwam de prijs boven de 50 cent uit. Maar het was ook nodig dat er eens goed verdiend werd, want zo konden de ergste plooien van de moeizame achterliggende jaren worden gladgestreken."

"De hoge prijs vormt volgens Kees geen belemmering voor de export. "Er gaat genoeg weg en de kool gaat alle kanten op. Met name Oost- en Zuidoost-Europa trekken er goed aan. De voorraden zijn minder groot dan andere jaren, dus die kolen komen wel weg, dat is het probleem niet. Ook in andere landen begint het aanbod te minderen, Duitsland heeft ook fors minder kool geoogst."

"De rendementen van de telers verschillen de afgelopen jaren enorm. De markt voor rode kool is een paar jaar goed geweest, maar er zijn ook grote verliezen geleden. Hier en daar moet dan ook nog behoorlijk wat gecompenseerd worden", constateert Kees. Hij verwacht niet dat de goede marktsituatie veel invloed zal hebben op de aanplant van de nieuwe kool. "Hooguit zorgt het voor iets meer vroege kool, dat zie je altijd als de bewaarkool goed loopt."

Het ledenaantal van RoDeKo vertoont volgens Stoop een stabiel dalende lijn. "Het aantal tuinders neemt af, elk jaar stoppen er wel tussen de vijf en tien, maar het areaal blijft wel aardig gelijk. Daarmee doen we mee aan de landelijke trend."

Voor meer informatie:
RoDeKo
Schaapskuilsweg 18
1738 DS Waarland
Mob: 06-22446730
keesstoop@hetnet.nl