Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Oproep om einde te maken aan misstanden

Adviesbureau springt in de bres voor Poolse arbeidsmigranten

Er gaat veel mis bij uitzendbureaus en Poolse arbeidsmigranten zijn daarvan de dupe, stelt PolskaPorada. Het Westlandse adviesbureau roept het college van B&W van de gemeente Westland op een einde te maken aan misstanden bij het inzetten van arbeidsmigranten.

PolskaPorada ziet graag dat de gemeente Westland samen met landelijke overheidsinstanties gaat optreden tegen de malafide uitzendorganisaties. "Alleen zo worden de rechten van Poolse werknemers beschermd en kunnen de uitzendbureaus die zich wel netjes aan de regels houden op een eerlijke manier concurreren", stelt het adviesbureau dat onlangs meewerkte aan bekendmaking van misstanden in een artikel in NRC.

Volgens een daaropvolgend artikel in dezelfde krant attendeerde de Poolse ambassade de Nederlandse minister Koolmees en andere beleidsmakers op misstanden, maar bleef Nederland grotendeels doof voor de klachten

Intimidatie
In een brief aan het college van B&W noemt PolskaPorada een aantal voorbeelden van de misstanden. Zo is er sprake van financiële uitbuiting door onderbetaling, niet betaald overwerk en het onterecht afboeken van verlofuren. Ook hebben de Poolse werkers last van intimidatie en zelfs fysiek geweld.

Nagenoeg alle arbeidsmigranten huren verplicht een veelal schamel onderkomen van hun werkgever. Hierdoor is sprake van gedwongen winkelnering, aldus het adviesbureau. De werknemer betaalt steevast teveel voor een klein kamertje met een vloeroppervlakte van vaak minder dan tien vierkante meter. Ook slapen ze vaak met meerdere mensen op één kamer zonder enige privacy. In veel gevallen laat de hygiëne te wensen over en is er sprake van achterstallig onderhoud.

Sommigen verklaarden dat ze onverwacht huisbezoek kregen van de werkgever. Deze uitzendkrachten werden dan geïntimideerd, soms zelfs in het bijzijn van hun kinderen. De meeste gedupeerden zien af van aangifte bij de politie, uit angst voor de mogelijke gevolgen.

Malafide praktijken grote uitzendbureaus in de markt
“De economie in het Westland laat de laatste jaren weer een gestage groei zien. Het is mooi dat de Glazen Stad zoveel werkgelegenheid biedt en een aanzienlijke bijdrage levert aan ons bruto nationaal inkomen”, zegt Hans Thunnissen van PolskaPorada.

Maar er is een keerzijde. Het zware werk wordt veelal gedaan door arbeidsmigranten, die het werk doen dat Nederlanders niet willen of kunnen uitvoeren. Grote uitzendorganisaties leveren de Westlandse glastuinbouwbedrijven deze arbeidskrachten, die vaak in tijdelijke dienst zijn.

PolskaPorada behartigt al vele jaren de belangen van voornamelijk Poolse arbeidsmigranten. Veel Poolse medewerkers melden zich geregeld bij hen met klachten en schokkende getuigenissen over malafide praktijken van sommige grote uitzendbureaus in het Westland die de uitzendmarkt domineren.

Deze dominante positie hebben zij vaak kunnen opbouwen door onder de reguliere tarieven arbeidskrachten aan te bieden. Dit is zeer schadelijk voor bonafide uitzendorganisaties die hierdoor uit de markt worden gedrukt, stelt het adviesbureau. Thunnissen: “Het is ongelofelijk dat door toedoen van malafide uitzendbureaus zoveel menselijk leed schuilgaat achter het glanzende imago van de Glazen Stad.”

Voor meer informatie:
PolskaPorada
www.polskaporada.nl
info@polskaporada.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven