Art van Rijn, Artechno:

“Telers moeten voor ons kiezen omdat ze in ons systeem geloven”

Tholen - Tegenwoordig heeft iedereen het over slateelt op water en vertical farming, maar dat was tien jaar geleden wel anders. Beide teeltsystemen waren destijds aanzienlijk minder bekend, maar dat weerhield Art van Rijn van ingenieursbureau Artechno er niet van om destijds zijn pijlen te richten op deze nieuwe manieren van telen. “Omdat wij toen al geloofden in de toekomst van deze manieren van telen zijn wij ons hierop gaan richten en hebben we een compleet pakket voor zowel deepfloatsystemen als vertical farming ontwikkeld.”

Art op de foto voor een Food Grade Harvester in aanbouw. “Voedselveiligheid wordt alleen maar belangrijker. Met volledig autonoom telen in een vertical farm is het risico op contaminatie nihil.”

Zo’n tien jaar geleden koos Art, tot die tijd ook actief als installateur, er bewust voor zich op het ontwerpen van de beide teeltsystemen te richten. “We zijn destijds eigenlijk blanco het engineeringsproces ingegaan om op die manier echt ons eigen systeem te kunnen ontwikkelen.”

Compacte systemen
Systemen dus voor de teelt van sla, kruiden en microgreens op water en voor vertical farming. Van een oogstlijn van veertig meter kijken ze in de loods inmiddels niet meer op, terwijl ook alle mogelijke andere onderdelen plug-and-play klaargemaakt worden voor installatie door dealers en resellers.

Artechno kiest er bewust voor om compacte systemen te ontwerpen. “Dat komt omdat wij als Nederlanders gewend zijn om met beperkte ruimte om te gaan. Hoewel onze systemen tot nu toe bijvoorbeeld veel in de Verenigde Staten worden geïnstalleerd waar ze veel meer ruimte hebben, valt dat toch ook daar in de smaak.

Wij werken op drijversniveau (floats) in plaats van met containers. Dat heeft diverse voordelen. Zo zijn er minder zware machines nodig, is het mogelijk om bladgroenten veel preciezer te oogsten, terwijl het manoeuvreren met drijvers ook veel makkelijk is dan met relatief grote containers.”

Tussenstap naar volledig autonoom telen
Zeker vertical farming staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Internationaal draaien er al diverse autonome vertical farms van Artechno-makelij. “De AVF+ maakt het mogelijk om een complete teelt te draaien met maar twee mensen. Het aantal hectares maakt daarbij eigenlijk niet meer uit.

AVF+

Een zelf ontwikkelde softwaremodule met bijbehorend dashboard, wij noemen het de plant happiness analyzer, stelt de teler in staat om van afstand alles in de gaten te houden en snel een goed overzicht te krijgen van klimaat, plantstress, groeisnelheid en diverse andere parameters. Je moet namelijk als teler snel kunnen zien hoe laag twee of laag negen groeit en wilt niet dat je alsnog de cel in moet. Onze systemen zijn cloud georiënteerd, wat ook als voordeel heeft dat een teler, in de toekomst zal dat een operator zijn, op afstand zijn teelt beheerst en wij als Artechno makkelijk service kunnen verlenen op afstand.”

Toch biedt Artechno ook systemen aan waarin dat nog wel moet. “Voor veel telers, zeker hier in Nederland en België, is de stap in één keer naar een full automated vertical farm nog te groot. Daarom ontwikkelden wij 2018 een tussenstap in de vorm van de AVF+ Junior en Mini. Bij de Junior en de Mini is de automatisering geminimaliseerd. Je moet het als een research cel zien waarmee telers de meerlagenteelt onder knie kunnen krijgen, voordat ze de stap naar een grotere vertical farm (AVF+) maken. De AVF+ Mini is ondertussen wel volledig autonoom, alleen op een kleiner oppervlak.”

AVF+ Junior

Preciezere data, betekent efficiëntere systemen met meer opbrengst
Om nog betere teeltsystemen te kunnen ontwikkelen, merkte Art dat het hem aan voldoende precieze data ontbrak. Daarom beschikt het bedrijf nu ook over een eigen testfaciliteit. “Daarin kunnen wij testen doen, maar kunnen ook telers zelf testen laten uitvoeren voordat ze eventueel besluiten op water of met vertical farming te gaan telen. Het doel van onze testfaciliteit is om meer inzicht te krijgen in opbrengst per m², smaak en nutriënten in de producten. Onze teler, die voor ons de testfaciliteit runt, kan daar nog meer over vertellen.”

Voor meer informatie:
Artechno
www.artechno.nl
info@artechno.nl 

Art van Rijn
art@artechno.nl 
0653438627

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven