Kwaliteit import uit landen van rondom de Middellandse Zee elk jaar beter

Warm weer beïnvloedt kwaliteit Nederlandse aardbeien

Het extreme warme weer tijdens de lente- en zomermaanden had duidelijk invloed op de kwaliteit van de Nederlandse zomerkoninkjes, zo meldt het KCB in het jaarverslag. "Uiteraard was dit ook het geval voor product uit andere West-Europese landen. Het aanbod van ons omringende landen was zoals gebruikelijk erg klein, maar de kwaliteit voldeed aan de eisen die gesteld worden aan de klasse I, want dat was de enige klasse die we aantroffen."

Goed begin voor kasaardbeien
Nederlandse kasaardbeien begonnen goed aan het jaar. De kwaliteit was meestal uitstekend. Afkeuringen kwamen binnen de klasse I vrijwel niet voor. Anders was dit voor de klasse II aardbeien. Te vaak werden vruchten met vochtige drukplekken, open kopscheuren en misvormde vruchten (kwarren) verpakt en moesten partijen hiervoor afgekeurd worden. Naarmate de temperatuur en de zoninstraling toenamen, nam de kwaliteit van kasaardbeien af.

Dit gold ook voor aardbeien van de vollegrondsteelt en de teelt op stellingen. De telers hadden moeite de aardbeien op tijd te plukken en soms lukte dat gewoonweg niet. De aardbeien werden te snel rijp. Het gevolg hiervan was dat in het handelskanaal veel partijen aan de rijpe kant waren. Dit ging duidelijk ten koste van de houdbaarheid.

Middellandse Zee aardbeien steeds beter
De kwaliteit van de import uit landen van rondom de Middellandse Zee wordt elk jaar beter. In het verleden moesten vaak partijen afgekeurd worden, omdat de vruchten onvoldoende rijp waren of rotplekjes hadden. Dit komt vrijwel niet meer voor.

Voor meer informatie:
KCB
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
088 308 82 00
www.kcb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven