Bepaalde polystyreen voedselverpakkingen verboden vanaf 2021

"Als we niet veranderen zullen onze oceanen in plastic verdrinken"

Afgelopen woensdag keurde de plenaire vergadering van het Europees Parlement de verordening goed die vanaf 2021 het gebruik van een aantal van de populairste kunststof wegwerpartikelen verbiedt, waaronder polystyreen voedselverpakkingen. Het doel is om de impact van deze materialen op het milieu te verminderen.

Met 560 stemmen voor, 35 stemmen tegen en 28 onthoudingen steunden de leden van het Europees parlement het in december bereikte akkoord. De 28 gaven halverwege januari groen licht voor de wetgeving.

Volgens berekeningen van de Europese Unie vormen de genoemde kunststoffen ongeveer 70 procent van het plastic afval dat het water en de stranden in de EU vervuilt. Het doel van de maatregelen is om het gebruik van kunststofartikelen waarvoor al milieuvriendelijke alternatieve bestaan uit te bannen.

Daarnaast zullen onder andere oxo-degradeerbare plastics over iets meer dan twee jaar ook verboden worden in de EU. Deze kunststoffen worden beschouwd als bijzonder schadelijk voor het milieu aangezien ze additieven bevatten die niet volledig verdwijnen en een nadelige invloed hebben op het recyclingproces.

Ook is het plan om bindende doelstellingen vast te leggen om ervoor te zorgen dat de lidstaten de benodigde maatregelen nemen om te bereiken dat in 2030 minstens 30% van het materiaal in plastic flessen recyclebaar is.

Het doel hiervan is om het afval van deze producten te halveren en zo schade aan het milieu te voorkomen, een schade die in 2030 kosten tot 230 miljard euro met zich mee zou brengen, evenals de uitstoot van 3,4 miljoen ton koolstofdioxide (CO2).

In het debat voorafgaand aan de stemming benadrukte Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat de verordening in kwestie de "Europese kunststofeconomie op een duurzaam pad" zou plaatsen en de EU "in de voorhoede van de wereldwijde actie".

In zijn optiek zal de nieuwe wetgeving helpen om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop de EU kunststof producten ontwerpt, gebruikt en beheert. De impact van plasticvervuiling op het milieu, met name in zeegebieden, zou hiermee aanzienlijk verminderd worden. "Als we onze manier van doen nu niet veranderen, zullen onze oceanen verdrinken in plastic want het wetenschappelijke bewijs is onweerlegbaar", waarschuwde Timmermans.

 

Bron: rtve.es/Agencias


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven