Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rechter oordeelt: geheimhouding betekent ook geen 'onschuldige foto's' maken

Tholen – Iedereen zal het begrijpen: je bent trots op een project en dus maak je er foto's van. Maar wat als blijkt dat er foto's gemaakt zijn van delen van een project, waar je zelf niet bij betrokken bent en waarover je geheimhouding hebt getekend. Dan kan het zover komen dat de rechter uitspraak moet doen en dat is precies wat de rechter vorig week deed in een geschil tussen kassenbouwer Certhon en Future Crops, dat in Poeldijk kruiden teelt in een vertical farm. 

Volgens de Future Crops zijn er bedrijfsgeheimen gefotografeerd ten tijde dat er door Certhon in 2016 en 2017 klimaatkamers bij het project werden aangelegd. Tot tweemaal toe werden medewerkers van de kassenbouwer betrapt op het maken van foto's én niet alleen van de klimaatkamers waarvoor Certhon werd ingeschakeld. Dit ondanks dat er vooraf een geheimhoudingsafspraak ondertekend was rond de innovatieve processen in de teeltruimten. 

Onderhandelingen over een nadere geheimhouding mislukten, waarna Future Crops naar de rechter stapte, bang dat de kassenbouwer het materiaal zou gebruiken voor eigen gewin. Certhon werk namelijk zelf ook aan nieuwe teeltmethoden voor kruidenteelt. 

De rechter gaf de telers gelijk en stelde dat Future Crops genoeg gedaan heeft om de bedrijfsgeheimen te beschermen. Anderzijds kon de rechter niet vaststellen dat Certhon de gemaakte foto's ook daadwerkelijk gebruikt heeft of met derden gedeeld. 

Om die reden heeft de rechter Certhon geen dwangsom opgelegd, zoals door Future Crops werd geëist. De rechter kon geen geleden schade voor de telers hard maken. Ook de eis van de telers dat Certhon vijf jaar lang geen vergelijkbare installaties mag bouwen, werd door de rechter niet ingewilligd. Wel moet de kassenbouwer de incasso- en proceskosten van ruim 4000 euro betalen. 

Reactie Certhon
Certhon laat in een reactie weten: “Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden zijn er inderdaad foto’s gemaakt. Trotse medewerkers hebben tijdens het installeren foto’s gemaakt van het werk. Certhon heeft deze foto’s direct gewist nadat Future Crops haar bezwaren kenbaar had gemaakt.

De rechter heeft geoordeeld dat deze foto’s onrechtmatig zijn gemaakt. Er is echter geen bewijs dat Certhon deze informatie heeft gebruikt of gedeeld. De rechter heeft geen schade vastgesteld en alle overige vorderingen afgewezen. Wij betreuren dat deze situatie is ontstaan maar vinden het belangrijk dat ook uit het vonnis blijkt dat er geen sprake is geweest van verkeerde intenties."

Lees hier de hele uitspraak. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven