Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vollegrondsla uit Steiermark circa twee weken vroeger op de markt"

In Oostenrijk staat het sla- en bladgroentenseizoen voor de deur. Bosuien, spinazie en veldsla worden momenteel al geoogst, bonte sla zal over circa twee weken volgen, meldt Friedrich Predl van het gelijknamige groententeeltbedrijf in het hart van Steiermark. "Gemiddeld is ons volledige sla-assortiment circa twee weken vroeger dan gebruikelijk op de markt.“

Ook Krauthäuptel, een lokale slasoort die hoofdzakelijk in Steiermark geteeld wordt, laat zich goed verkopen op de Großgrünmarkt in Graz. "Deze soort wordt reeds geoogst vanuit folietunnels. Vanuit de volle grond wordt de sla naar verwachting over circa drie weken voor het eerst geoogst. Hier op de Großgrünmarkt is Krauthäuptel qua hoeveelheid één van de belangrijkste groentensoorten uit lokale teelt.“


Productpresentatie bij de verkoopstand bij de Großgrünmarkt in Graz

Extreem weer in de groententeelt
Normaal gesproken kunnen de groententelers uit Steiermark rekenen op veel neerslag in de herfst en winter, dit seizoen is echter precies het tegendeel het geval, bevestigt Friedrich. De groenten die in de volle grond groeiden moesten zelfs geïrrigeerd worden, vertelt hij. "Extreem weer komt steeds vaker voor, dat is voor ons telers de grootste uitdaging van de huidige tijd. Tegelijkertijd denk ik dat de productiekosten stijgen, terwijl de telersprijzen stagneren. Dat merken we al. Aan de andere kant stellen we ook vast dat we de groenten uit de volle grond aan het einde van het seizoen – vergeleken bij tien tot vijftien jaar geleden – circa twee tot drie weken langer, zeg tot midden november, kunnen oogsten.“


Krauthäuptel, een lokale slasoort met grote betekenis voor de handel in Steiermark

Lokaliteit in de gastronomiebranche
Ondanks de moeilijke omstandigheden op de huidige markt is de geëngageerde groententeler nog steeds in staat om zijn groenten aan verschillende afnemers uit de nabije omgeving te verkopen. Naast op verschillende weekmarkten en in zijn boerderijwinkel, worden de producten uit eigen teelt direct aan de lokale gastronomie, evenals op de Großgrünmarkt in Graz aangeboden. "In de gastronomiebranche is lokaliteit momenteel een belangrijk onderwerp. De grote aanbieders kunnen deze individuele behoeftes niet vervullen. Gasten wensen zich tegenwoordig traceerbaarheid, ze willen weten waar producten vandaan komen. Dat is voor ons een enorm voordeel“, zegt Friedrich afsluitend.


Friedrich Predl teelt onder andere Krauthäuptel, een soort Bataviasla met kropvorming en een typisch roodachtige rand 

Voor meer informatie:
Predl Gemüsebau
Siebing 2, 8412 Allerheiligen
Telefoon:+43 (0)3134 27 22
Mobiel:+43 (0)664 28 13 697
Fax:+43 (0)3134 27 22
E-mail: predl.gemuese@aon.at   
www.predl-gemuese.at/ 

Publicatiedatum: