Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Etagrow

Oostenrijkse start-up zet in op watergekoelde LED's in indoor groententeelt

Het start-up bedrijf Etagrow uit Telfs (Tirol) wil met zijn LED-gebaseerde systeem een revolutie ontketenen in de indoor groententeelt. De afvalwarmte van de watergekoelde lampen wordt daarbij ingezet voor het verwarmen. Hoe een en ander in zijn werk moet gaan, legt oprichter Florian Ablinger uit in een gesprek met het Oostenrijkse start-up- en innovatieplatform 'der Brutkasten'. 

“De wereldbevolking groeit verder, tegelijkertijd wordt het landbouwareaal steeds kleiner. Onze groenten zijn vaak meerdere duizenden kilometers onderweg voordat ze in de supermarkt belanden – en Oostenrijk importeert bijna de helft van zijn behoefte aan groenten”, zegt Florian. Met zijn team heeft hij een systeem ontwikkeld dat de groententeelt in de winter ook in Oostenrijk economisch draagbaar en milieuvriendelijker moet maken.


Oprichter Florian Ablinger / Foto: Greenstart

Efficiëntere lampen met gebruik van afvalwarmte
Daarvoor maakt Etagrow gebruik van LED's. Met de lampen behaalt het start-up bedrijf bij een gelijkblijvend stroomverbruik 75 procent meer werkzaam licht voor planten dan bij de tot nu toe gebruikelijke HPS-belichting. Bovendien gaan de LED-lampen duidelijk langer mee.

Het efficiëntere belichtingssysteem is echter slechts één kant van het Etagrow-concept. “Zoals bekend stijgt warmte op. Met onze waterkoeling kunnen we de warmte aan het plafond verzamelen en daarmee bijvoorbeeld naastgelegen ruimtes verwarmen of een vloerverwarming in de kas voeden. Daardoor gaat er geen kostbare energie verloren en het klimaat voor de teelt wordt geoptimaliseerd”, zegt Florian.

Voor meer informatie:
ETAGROW
GF: Florian Ablinger
Gertrud Fussenegger Straße 43
6410 Telfs
Tel.: +43 6643533132
E-mail: office@etagrow.at 
www.etagrow.at  

Publicatiedatum: