Paul Talalay

De wetenschapper die ontdekte dat broccolikiemen beschermen tegen kanker

In 1992 wist farmacoloog Paul Talalay de internationale aandacht te trekken met de publicatie van zijn baanbrekende onderzoek waarin hij stelde dat het eten van kruisbloemige groenten het risico op kanker verlaagt. Deze ontdekking zorgde dat er vaker naar manieren gezocht werd om kanker te voorkomen door middel van fytochemicaliën, ofwel bestanddelen uit planten, die beschermen tegen celschade die de kans op het ontstaan van kanker en andere chronische ziekten verhoogt. 

Talalay was er beslist niet op uit om een 'hype' ontketenen. "Of ik iedereen aanraad broccolikiemen te eten? Nee, en ik kan ook niet garanderen dat het eten van kiemgroenten betekent dat men geen kanker of hartziekte krijgt. Ik ben er echter wel van overtuigd dat zij een beschermende werking hebben."

Gedurende het grootste deel van zijn loopbaan gaf Talalay, die 95 jaar is geworden, les aan de medische faculteit van de John Hopkins Universiteit. Tijdens zijn studie kwam hij in contact met kankerpatiënten en groeide bij hij het ambitieuze idee dat alle vormen van kanker wellicht voorkomen zouden kunnen worden.

In de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekte Talalay de bijzondere eigenschappen van sulforafaan, een stof die van nature in broccoli voorkomt en nog sterker aanwezig is in broccolikiemen. Sulforafaan bindt zich aan een eiwit in de cellen, waardoor er meer enzymen worden geproduceerd die cellen beschermen tegen gifstoffen, waaronder kankerverwekkende stoffen.  

Het eten van broccoli en andere kruisbloemige groenten, zoals boerenkool en waterkers, helpt het lichaam bij de opbouw van een 'moleculaire afweer' tegen 'aanvallen van buiten' die kanker zouden kunnen veroorzaken. Het onderzoek van Talalay is van enorme invloed geweest op zowel biomedisch onderzoek als de huidige adviezen omtrent gezonde voeding.

Bron: independent.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven