Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klankbordbijeenkomst aquacultuur, Aquavlan2

"Grote uitdaging is impact natrium viswater op vruchtgroenten"

Via onderzoek en individuele begeleiding ondersteunen de projectpartners van Aquavlan2 de ontwikkeling van de Vlaamse en Nederlandse aquacultuursector. In een klankbordgroep bespreken ondernemers en onderzoekers uit de aquacultuursector de recente ontwikkelingen in het project. Op vrijdag 22 maart kwamen ze opnieuw samen.

Zes onderwerpen vulden het programma van duurzaam visvoer tot grondsmaakpreventie. De namiddag stond in het teken van aquaponics, waarbij viskwekers en groententelers via technieken het waardevolle restwater uit elkaars productie hergebruiken.
 
Glastuinbouwers sluiten aan
De klankbordgroepbijeenkomst in Kruishoutem kon op veel bijval rekenen. Een brede doelgroep van zeventig viskwekers, onderzoekers aan universiteiten en praktijkcentra, projectontwikkelaars, overheidsmedewerkers en starters in de aquacultuursector uit Vlaanderen en Nederland toonde interesse in de resultaten van het project. Tijdens de lunch was er mogelijkheid om te netwerken en ideeën op te pikken uit demonstraties van onderzoeksresultaten. Een tiental glastuinbouwers sloten in de namiddag aan voor een leerrijk bezoek aan het indrukwekkende aquaponicssysteem van Aqua4C en Tomato Masters.  

Laatste rechte lijn naar nuttige onderzoeksresultaten
In Aquavlan2 zoeken de projectpartners naar antwoorden op vragen van Vlaamse en Nederlandse viskwekers. Het project zit intussen in een laatste rechte lijn naar de eindmeet. De onderzoekers ronden hun onderzoek af en delen hun resultaten met de aquacultuursector. De laatste onderzoeken leveren concrete inzichten op omtrent onder meer duurzaam visvoer, voer voor schelpdieren en grondsmaakpreventie.

Aquaponics: van theorie naar praktijk
In Aquavlan2 wordt ook het potentieel van ‘aquaponics’ onderzocht om kringlopen in de zoetwateraquacultuur te sluiten. Daarom stond de namiddag van de klankbordgroepbijeenkomst in het teken van aquaponics, waarbij viskwekers en groententelers via technieken het waardevolle restwater uit elkaars productie hergebruiken.  
 
Een grote uitdaging in die combinatie is de impact van het natriumgehalte van het viswater op de vruchtgroenten. Naargelang de vissoort en kweektechniek kan het natriumgehalte in het restwater van de viskweek variëren. Inagro en PCG gingen na hoe vruchtgroenten omgaan met de opbouw van het natriumgehalte in een hydroteeltsysteem met hergebruik van het drainwater. Inagro kweekt snoekbaars. PCG werkt met Omegabaars, een vissoort die vegetarisch gevoed kan worden, waardoor het restwater arm is aan natrium.

Inagro en PCG zagen geen verschil in de opbrengst en de smaak van de tomaten. Bij Inagro waren de vruchten zelfs kwalitatiever want er was minder neusrot. In proeven bij PCG trad evenveel neusrot op als bij een proef in standaard hydroponicssysteem. Er lopen nog proeven met komkommer en binnenkort bekijkt PCG ook de mogelijkheid om viskweek en paprikateelt te koppelen.
 
Aqua4C-Tomato Masters
Om de theorie aan de praktijk te koppelen, brachten de klankbordgroep en geïnteresseerde glastuinbouwers een bezoek aan de grootste aquaponics-opstelling van Europa. Viskwekerij Aqua4C kweekt Omegabaars met warmte, elektriciteit en regenwater van Tomato Masters. Na het gebruik kan het nutriëntenrijke water terug naar de teler. Het water heeft een hoge concentratie stikstof, fosfor en kalium. Dat is ideaal om tomaten te kweken.

Onderzoekers en bedrijven aan de slag met laatste vouchers
Eind februari kwam het vouchercomité van Aquavlan2 voor een laatste keer samen. Vier vouchers zijn goedgekeurd. De Vlaamse bedrijven Trevi, Lambers-Seghers en Smart Farmers krijgen samen met de Nederlandse bedrijven Yara Sluiskil, Kordator, Alltech Coppens en Fry Marine ondersteuning bij de uitvoering van hun voucher. 
 
Het vouchercomité heeft in totaal vijftien vouchers toegekend aan negentien bedrijven. Drie vouchers zijn ondertussen afgerond. Uit de resultaten van een eerste onderzoek blijkt dat insecten en eendenkroos potentieel hebben in een aquaponicssysteem. Een tweede onderzoek toont aan dat er minder sterfte is bij mariene vislarven dankzij de optimalisatie van rotiferenkweek. En binnen een derde voucheronderzoek werd de teelt van microalgen rendabeler gemaakt via ledlampen en een nieuwe nutriëntenoplossing.

Foto's: Inagro

Voor meer informatie:
Inagro
www.inagro.be
info@inagro.be

Publicatiedatum: