Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pleidooi voor natuurlijke behandeling gietwater

"Alles in de natuur heeft een reden en een doel"

Actueel is hoe aan de verduurzaming van het teeltsysteem invulling kan worden gegeven. Telers willen wel, alleen hoe is voor de meeste bedrijven nog een groot vraagteken. Er is ook sprake van een tweedeling. Telers praten over groene middelen en het opbouwen van bodemleven, maar tegelijkertijd zijn hygiëneprotocollen aan de orde van de dag en zit – in een aantal teelten – de angst er goed in betreffende bepaalde ziekten.

Tijd voor pas op de plaats. Laten we eerst eens kijken wat er de laatste 50 tot 100 jaar is ontwikkeld. De tuinbouw is al die jaren gericht op het bestrijden van ziekten en plagen die men niet wil hebben in de kas. Het lijkt wel of dat strijden alleen maar heftiger wordt, onder meer met de desinfecterende middelen die telers met het water meegeven. Oké, de biologische bestrijding is heel mooi ontwikkeld, complimenten daarvoor. Ook dat is echter nog steeds een hele nette vorm van symptoombestrijding, die ons tot de laatste dag dat we telen in de grip zal houden. Al met al wordt er al die jaren al gestreden en bestreden, maar het ziet er nog niet naar uit dat telers die strijd gaan winnen. Tijd om ons af te vragen of de weg waar we op zitten, wel ooit zal brengen wat we wensen: een teelt in balans vanuit de natuur gezien, zonder ziektes en vol vitaliteit.

Foto: Fotostudio G.J. Vlekke

Wervelen als een bergbeek
Ook op gebied van water is een kritische houding op zijn plaats. Hoe handig is het om alles met harde hand uit te roeien, waardoor de disbalans vanuit de natuur gezien groter wordt en nieuwe ziekten extra hard om zich heen kan grijpen. Wanneer we beseffen dat water de bron van het leven is, is het wellicht een mooi tijdstip om daar nu ook invulling aan te geven. Met elkaar kijken hoe we de watervitaliteit vorm kunnen geven, zodat het leven zich erin kan en wil vestigen. Dit is leven dat ziekte werend is en de plant helpt te beschermen tegen indringers. Dat water kunnen we laten stromen en wervelen net als in een bergbeek, in vrijheid en in contact met licht en lucht.

Alles in de natuur heeft een reden en een doel. Dit mogen we met elkaar gaan begrijpen en zien door te voeren in het technologische teeltsysteem. Kijken hoe het water op zachte manier kan worden behandeld, wellicht middels een lavafilter ontsmetten zodat het goede leven behouden blijft en de bodem kan worden gekoloniseerd met positieve microben. Als wij het water op vrijelijke wijze laten stromen, gaan het hele bedrijf en de handel ook stromen.

bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: