Schego toont interesse in Scandinavische afzetmarkt:

“Telen op Nederlandse wijs verbetert kwaliteit Siciliaanse tomaat”

Tholen - Vijftien Siciliaanse tomatentelers, verbonden aan exporteur Schego, gaan langzaamaan telen op Nederlandse wijs: met veel gebruik van techniek. Volgens René Noordam stijgt de kwaliteit genoeg om niet alleen op de Poolse markt af te zetten. Het bedrijf kijkt nu ook naar Duitsland en Scandinavië. “In Noorwegen willen ze betalen voor meer smaak.” 


 
“In Sicilië is het de gewoonte om rond een uur of tien, elf te gaan oogsten. Ik heb ze bijgebracht om ’s ochtends vroeg of ’s nachts al te beginnen. Dat ze om tien uur klaar zijn, voordat de warmte in de kas komt. Dan heb je minder last van droge trossen en zijn de tomaten langer houdbaar”, vertelt Noordam. Schego levert de producten van achttien Italiaanse telers (gezamenlijk areaal: 58 hectare) aan de vijf grootste Poolse supermarkten. “Daar wordt een droge tros geaccepteerd, maar naar Finland en Noorwegen wilde Schego nooit eerder exporteren”, legt Noordam uit. Nu de kwaliteit van de producten verbeterd is, kijken ze naar de Scandinavische afzetmarkt. “We oogsten wat lichter van kleur, wat eerder. We hadden altijd het probleem dat het product te warm was bij verlading. Dat voorkomen we zo.” 

Noordam werkt sinds drie maanden bij het Poolse bedrijf. De interesse van de Italiaanse telers in Nederlandse teelttechnieken verraste hem. “Toen ze hoorden dat ik een Nederlander ben met redelijk wat ervaring, kwamen ze met vragen en stonden ze open voor advies. Het valt hun ook op dat Hollandse producten er goed uitzien.” Noordam heeft met de telers gepraat en ziet langzaamaan veranderingen optreden. “Ze gaan Nederlandse technieken gebruiken. Eerst goten ze water bij de planten als ze dachten dat ze dorst hadden. Nu zijn vijf van onze telers overgegaan op een installatie, waarmee ze ook meteen mengmest kunnen bijvoegen.” De telers van Schego zijn niet exclusief verbonden aan de exporteur en leveren ook aan de plaatselijke markt. “Wij kopen niet op de vrije markt, maar het zijn geen telers waarvan wij de hele teelt betalen en opkopen. Ze zijn aan ons gekoppeld.” 

Als volgende richtpunt ziet Noordam de kalibratie wel zitten. “Het Nederlandse product is egaal en heeft een mooie maatvoering. Wij verkopen onze tomaten ongekalibreerd. Dat wordt geaccepteerd, omdat de kopers de smaak belangrijker vinden dan maatvoering.” De Siciliaanse tomaat staat bekend om de zoete smaak. De prijs ervan ligt wel hoger dan die van de Marokkaanse en Spaanse, vertelt Noordam. “In Noorwegen willen ze betalen voor meer smaak. Maar de Marokkaanse en Spaanse productie zet de prijzen onder druk.” 

Voor meer informatie 
René Noordam (e-mail)
Schego Investment & Trade Sp. z o.o. Sp.K. 
Małomicka 48 
59-300 Lubin 
Poland 
Tel: +48 767 454 208 
Mob: +48 667 814 062 
Fax: +48 767 464 823 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.