Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Douane heffingen moeten worden aangepast naar gelang de productiekosten"

Massimo Pavan, een ondernemer uit Venetië met Siciliaanse roots, is een onlangs aangesteld als coördinator van telersorganisatie OI Pomodoro. 

De volgende bijeenkomst van de contactgroep voor tomaten zal plaatsvinden op 4 en 5 april in het Siciliaanse Ragusa. Er zullen Spaanse, Franse en Italiaanse delegaties aanwezig zijn. Het evenement is georganiseerd door telersorganisatie OP Valleverde onder leiding van directeur Carmelo Firrincieli.

De eerste dag zal in het teken staan van technieken en tijdens de tweede dag kunnen de delegaties met elkaar discussiëren over een aantal belangrijke onderwerpen. Dit zijn: een analyse van het seizoen 2018/2019; fytosanitaire problemen waaronder het New Delhi virus; procedures voor export en import voor landen buiten de EU. Die laatste is in verband met de Brexit zeer interessant.

“We zijn niet blij met het Europees-Marokkaans akkoord omdat de toegepaste rechten onvoldoende zijn om onze tomaten te beschermen. De huidige douane tarieven zijn prima voor de trostomaten maar niet voor bijvoorbeeld de cherrytomaat, waarvan de productiekosten hoger liggen. De kosten hadden moeten worden afgestemd of worden gediversifieerd met de productiekosten, afhankelijk van het tomatenras”, zegt Pavan.

“Ik zal een voorbeeld geven. Als in Europa de productiekosten van de trostomaat €0,70 per kilo zijn en in Marokko €0,40, dan zou de heffing €0,30 per kilo moeten zijn. Dit tarief werkt niet voor de cherrytomaten, waarvan de productiekosten €1,00 per kilo zijn. We moeten Brussel duidelijk maken dat de douane heffingen moeten worden aangepast naar gelang de productiekosten.”

“We vinden dat de overeenkomsten moeten worden herzien, zodat alles eerlijk verloopt.”

Publicatiedatum: