Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pilzzucht Mandarin: startschot voor de daslookoogst 2019 in Frankrijk

"Afzet van daslook vertoont jaarlijks een gestage groei"

Circa twee weken geleden, precies op tijd voor het voorjaar, kwam de eerste daslook van het seizoen uit Frankrijk in Duitsland aan. Vanaf deze week worden er grotere leveringen verwacht, aldus Stefanie Wisniewski, directeur van Pilzzucht Mandarin en ervaren daslookhandelaar voor de Duitse en internationale groothandel. "De afzet vertoont een jaarlijkse groei", vertelt ze.



"Er zijn natuurlijk aanbieders die hun producten eerder op de markt brengen, maar ik geef er de voorkeur aan om af te wachten tot ik een goede kwaliteit en een constant aanbod kan garanderen", aldus Stefanie. In tegenstelling tot het overgrote deel van het huidige productpalet is het onmogelijk om het daslookseizoen noemenswaardig te verlengen, vertelt ze verder. "Zodra de daslook daadwerkelijk bloeit, verliest hij zijn aroma. Het seizoen is dus zeer kort, maar daarvoor zijn er tussendoor geen leveringstekorten, als het weer natuurlijk meespeelt", zegt Stefanie.

Een exclusieve en lucratieve niche
Sinds de oprichting van haar bedrijf in 2004 houdt Stefanie zich met de daslookhandel bezig. Destijds hoorde het bedrijf tot de eerste aanbieders in Duitsland en West-Europa: "We leveren in heel Duitsland, voornamelijk aan cash&carry winkels en groothandels. Onze klanten bevinden zich echter niet alleen in Duitsland, maar in toenemende mate ook in de aangrenzende Europese buurlanden, waar een nog duidelijkere groei te zien is, bijvoorbeeld in Nederland.“

Daslook groeit uitsluitend in kalkhoudende grond en kan daarom alleen in bepaalde gebieden geoogst worden. De eerste leveringen van het seizoen stammen traditioneel uit la Champagne in Noord-Frankrijk. Ook in de Duitse Eiffel start binnenkort de oogst. "Ik heb echter vastgesteld dat de lokaliteit bij daslook - vooral bij de groothandels - een ondergeschikte rol speelt. Het product op zich is al exclusief, om het even uit welke regio.“

Kwetsbaar tot aan de handel
De kwetsbaarheid van daslook toont zich echter niet alleen bij de groei, maar ook in de verwerking, benadrukt Stefanie. "Nadat de daslook geoogst en schoongemaakt is, wordt ieder afzonderlijk blad voorzichtig met de hand verpakt. Zelfs als we het product machinaal zouden verpakken, bijvoorbeeld in flowpacks, moet de daslook nog steeds met de hand gereinigd en gesorteerd worden. Dit laat zich onmogelijk machinaal doen.“ Van de oogst tot aan de verpakking is daslook een arbeidsintensief product, waar men veel gevoel voor moet hebben.

De daslook wordt in alle gewenste verpakkingseenheden aangeboden, variërend van schaaltjes met 20 gram tot aan 1 kg losse daslook. "We zien overal een grote vraag naar verpakkingen van 100 gram, die jaarlijks groeit. Bovendien weten onze klanten de zo snel mogelijke productlevering - die bij een zo kwetsbaar product bijzonder belangrijk is - zeer te waarderen. Ons product gaat vers de deur uit en wordt nooit tussentijds opgeslagen. Aan het einde van de dag zijn we uitverkocht.“

Pilzzucht Mandarin & Partnerschaft
Pilzzucht Mandarin hoort samen met de paddenstoelengroothandel Uwe Buschhaus en de firma Wild Mushroom Germany tot een grotere bedrijfsgroep. Naast daslook en paddenstoelen verkoopt men ook Lievevrouwebedstro - een wilde kruidenplant die alleen in april voor korte tijd groeit. "Samen met mijn levenspartner, de ervaren paddenstoelenhandelaar Uwe Buschhaus, heb ik een zeer sterk netwerk op kunnen bouwen en we beschikken samen over een zeer goed afzetkanaal", zegt Stefanie afsluitend. 

Voor meer informatie:
Pilzzucht Mandarin GmbH
Rheinbacher Landstr. 2
53340 Meckenheim
Tel.: +49 2225 83 72 48
Fax: +49 2225 12 36 3
wisniewski@speisepilze.eu  
www.speisepilze.eu/mandarin/home.html  

Publicatiedatum: