Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steekproef bio-producten in supermarkten: bio blijkt bio

In 2018 is een onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van verpakte biologische consumentenproducten in supermarkten.
Er zijn producten gekocht in verschillende (online-)supermarkten. Van deze producten zijn de etiketten beoordeeld. Vervolgens zijn alle producten onderzocht op de residuen van pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen en/of antibiotica. Daarnaast is een aantal producten aan een authenticiteitstest (test naar oorsprong) onderworpen. Enerzijds om ervaring met de bruikbaarheid van deze nieuwe onderzoeksmethoden op te doen, anderzijds om te verkennen of twijfel aan de biologische status aan de orde kan zijn.

In totaal zijn in dit onderzoek op één dag 95 monsters genomen. Bij de beoordeling van de etiketten werd bij 13% van de etiketten ten minste één afwijking geconstateerd. De meeste afwijkingen betroffen de NAW gegevens, herkomst aanduiding en traceerbaarheid. Alle betrokken biologische bedrijven zijn hiervan op de hoogte gesteld om de afwijkingen te herstellen. Bij de eerstvolgende inspectie wordt extra aandacht besteed aan het juist aanduiden van biologische producten.

In twee producten (biologische quinoa en thee) is een kleine hoeveelheid residu aangetroffen van niet-toegestane middelen. In alle overige monsters, dus in 93 van de 95 producten werden géén residuen aangetroffen. Uit de rundvleesmonsters en de zalmmonsters bleek dat de producten antibioticavrij zijn. Ook de wijnmonsters voldeden aan de sulfietbepaling uit de biologische wetgeving. 

De bio-/niet-bio authenticiteitstest leverden bij drie van de zes koffiemelanges een betere match met reguliere koffie op dan met biologische. Voor Skal aanleiding om te traceren en cross-checks te starten voor koffie bij drie bedrijven. Alle koffiemonsters behielden de biologische status. Eén koffiemonster werd volledig getraceerd. Er werden geen onregelmatigheden geconstateerd. De beide andere koffiemonsters konden niet worden getraceerd vanwege gebrek aan medewerking door andere Control Bodies, die de authenticiteitstest niet betrouwbaar achtten. De overige bemonsterde producten (honing en gedroogde kruiden) hadden een goede match met de biologische gegevens uit de database en gaven geen aanleiding tot twijfel aan de biologische status.

Nicolette Klijn, directeur Skal: "Ons doel als toezichthouder op de biologische sector is dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook écht biologisch is. Deze steekproef draagt bij aan dat vertrouwen. Een aandachtspunt blijft de etikettering, maar over de bio-status van de producten blijkt geen twijfel. Een positief signaal als het gaat om de betrouwbaarheid van het bio-product."

Bron: Skal Biocontrole

Publicatiedatum: