Omgaan met extreme droogte

Klimaatverandering op Spaanse Balearen zal leiden tot verspreiding van plagen

Een van de directe gevolgen van de huidige klimaatverandering is een temperatuurstijging in Noord-Europa, die zal leiden tot grotere oogsten. Ondertussen wordt het tropische zuiden gedwongen zijn landbouw opnieuw uit te vinden om de toegenomen droogtes en plagen te kunnen overleven. Hiertoe moet een keuze gemaakt worden voor gewassen met een groter aanpassingsvermogen, die uiteindelijk zullen leiden tot een verandering van het landschap. Een ander probleem dat zich waarschijnlijk zal gaan voordoen, is het verlies van markten. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat Noord-Europa gaat beginnen met het telen van producten die traditioneel gezien door het zuiden geleverd werden.

Dat legt Joan Simonet, voorzitter van telersassociatie Asaja op de Balearen, uit. Volgens hem kunnen landen met een droger klimaat, die erin geslaagd zijn winstgevende gewassen te vinden, als voorbeeld dienen. Het Middellandse Zeegebied is een bijzonder kwetsbaar gebied in de opwarming van de aarde en dit zal leiden tot moeilijke omstandigheden voor traditionele gewassen als granen, druiven of olijven.

Momenteel is de landbouwsector op de Balearen in afwachting van een grondige studie van het Directoraat-Generaal van Landbouw en Veeteelt. Tot nu toe is het onderzoek gericht geweest op de zoektocht naar variëteiten die resistenter zijn tegen de grootste landbouwplaag: de Xylella fastidiosa. Dit moet dienen als een voorbereiding op de komende verandering, waarin er sprake zal zijn van een grotere verspreiding van insecten en bacteriën.

De strategische milieustudie tegen klimaatverandering, van de regering van de Balearen, biedt geen duidelijk beleidsplan voor het landbouwbeheer. Er worden slechts vier basisrichtlijnen genoemd, zoals het niet aanplanten van soorten die grote hoeveelheden water nodig hebben (bijvoorbeeld rijst), en het aanmoedigen van de toepassing van efficiëntere irrigatiesystemen.

Volgens Joan Simonet moet er gekozen worden voor gewassen die resistenter, productiever en beter te vermarkten zijn. Zonder deze drie eigenschappen zal er waarschijnlijk niet echt een verandering plaatsvinden. De wetenschap kan dan misschien wel helpen om resistentere planten te vinden, maar dat is van weinig nut als er geen markt is. "We moeten kijken naar landen met een droger klimaat, zoals Noord-Afrika of Israël. Daar is sprake van een zeer productieve landbouw, met bijvoorbeeld aardappelen". Het is van essentieel belang om te investeren in technologie, met name in efficiëntere irrigatiesystemen, zegt Simonet.

De landbouwsector op de Balearen heeft echter al te maken met een aantal handicaps, stelt Simonet. Zo is de grond niet uitermate vruchtbaar, is er een zeer beperkte toegang tot water en verlaten veel mensen het platteland vanwege een gebrek aan winstgevendheid. In deze context ligt het reactievermogen laag. "Onze sector is niet erg kapitaalkrachtig en heeft daardoor meer moeite om te reageren".

Van alle gewassen op de eilanden zullen granen (met bijna 50.000 hectare) het meest aangetast worden door de temperatuurstijging, wat vervolgens weer invloed zal hebben op de veeteelt. "Gewassen die afhankelijk zijn van regen zullen over het algemeen het zwaarst worden getroffen aangezien ze zullen lijden onder een onregelmatigere watervoorziening. Andere gewassen, die afhankelijk zijn van menselijke irrigatie, zullen worden gered, maar er is geen infrastructuur aanwezig voor de irrigatie van graangewassen".

Het probleem van de temperatuurstijging zal eveneens leiden tot de verspreiding van plagen. Er zullen zich nieuwe plagen voordoen en degenen die er al waren zullen toenemen. De enige oplossing hiervoor is een "betere controle". Volgens Hipólito Medrano, hoogleraar plantenfysiologie en directeur van het Instituut voor Agromilieuonderzoek en Watereconomie (INAGEA), zal het, zelfs wanneer er nieuwe gewassen geteeld zullen worden "een probleem zijn om te proberen een sector te beschermen die al met zoveel bedreigingen te maken heeft".

"Er zijn weinig alternatieven als het gaat om het kiezen van gewassen voor de Balearen", stelt Mateu Ginard, van het regionale ministerie van Landbouw en Veeteelt. De temperatuurstijging zou het in eerste instantie mogelijk maken om tropische gewassen te telen, "maar het probleem is dat deze een grotere waterbehoefte hebben, waaraan we niet kunnen voldoen", licht hij toe.

 

Bron: elmundo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven