Mexico:

Groenten- en fruitconsumptie daalde met 30% in afgelopen 30 jaar

In de afgelopen 30 jaar is de consumptie van groenten en fruit in Mexico met 30 procent gedaald en die van bonen met bijna 50 procent. Deze verschuiving in het eetpatroon is nog niet afgelopen en heeft een negatieve invloed op een groot probleem met betrekking tot de volksgezondheid: overgewicht en obesitas.

Volgens Elsy García Villegas, specialist in Gezondheidswetenschappen aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico (UNAM), zijn er verschillende factoren die hebben bijgedragen aan dit ernstige gezondheidsprobleem. Zo hebben mensen minder lichaamsbeweging als gevolg van technologische ontwikkelingen, wordt er in gezinnen minder aandacht besteed aan het voedingspatroon en lijden veel mensen onder stress, waar ze vervolgens ook op een verkeerde manier mee omgaan.

García Villegas geeft aan dat 72% van de jongeren in Mexico volgens officiële rapporten overgewicht of obesitas heeft. In het geval van tieners zijn dit er vier op de tien.

De specialist stelt echter dat het bestrijden en voorkomen van deze gezondheidsproblemen niet moeilijk is. Aanbevolen wordt om dagelijks 10.000 stappen te zetten en dit bij te houden. Het is nog efficiënter wanneer deze stappen worden gezet in ononderbroken wandelingen van 30 minuten.

García Villegas betreurt dat er in sommige Mexicaanse steden al gevallen zijn geweest van basisschoolkinderen met een hoge bloeddruk. Verder geeft ze aan dat kinderen in de leeftijd van 12 tot 19 jaar een " onevenwichtig eetpatroon en weinig lichaamsbeweging" hebben. "Ze zijn verslaafd aan fastfood, suiker en zoetigheden, voedsel dat de eetlust opwekt en het nemen van grote porties stimuleert".

Met betrekking tot de verschuiving in de eetgewoontes, merkt García Villegas op dat de voormalige markten in de afgelopen decennia zijn vervangen door zelfbedieningszaken. Voorheen werd er veel meer vetvrij voedsel aangeboden en werden bijvoorbeeld komkommers en wortelen als snack gegeten. "Tegenwoordig heeft Mexico de twijfelachtige eer de grootste consument van frisdrank en instantsoep ter wereld te zijn".

Volgens de onderzoeker is het een mythe dat groenten geen gevoel van verzadiging zouden geven. "Geef ze een paar dagen de kans, zodat ze zich kunnen bewijzen", daagt ze uit.

Ook noemde García Vallegas het belang van het eten van fruit en raadde ze aan om seizoensfruit te eten om de kosten te beperken. Daarnaast noemde ze het eten van vis als mogelijkheid. "Het belangrijkste is om de hoeveelheid rood vlees te verminderen of te vervangen door een combinatie van granen en peulvruchten, bijvoorbeeld de traditionele tortilla met bonen".

 

Bron: jornada.com.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven