'Afspoelen verpakte sla mogelijk riskanter dan niet wassen"

Veel mensen spoelen verpakte sla voor het opdienen nog even snel af onder de kraan om eventuele insecten en residuen te verwijderen. Uit een nieuwe onderzoek is echter gebleken dat men door deze gewoonte juist meer kans loopt om ziek te worden. 

Een team onderzoekers van het Italiaanse Istituto Superiore di Sanità, besmette sla opzettelijk met zowel salmonella en Yersina enterocolitica, een bacterie die diarree en zelfs sepsis kan veroorzaken. De sla werd gedurende een week bij een temperatuur van 4 oC bewaard en werd zowel met kraanwater afgespoeld als met water waaraan chloor was toegevoegd.

De onderzoekers stelden vast dat het afspoelen geen effect had op het verwijderen van bacteriën. "De recente ontdekking dat groenten schadelijk kunnen zijn, heeft geleid tot meer onderzoek naar de verschillende ziekteverwekkende micro-organismen in groene bladgroenten. Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat salmonella en Yersina enterocolitica in staat zijn om het hele houdbaarheid van het verse product te kunnen overleven zonder dat het aantal ziekteverwekkers afneemt." 

De onderzoekers leggen uit waarom afspoelen het nog erger kan maken: "We hebben ontdekt dat ziekteverwekkers door het afspoelen  van de besmette delen naar de onbesmette delen worden verspreid."

Aangezien er momenteel geen veilige manier bestaat om thuis sla af te spoelen, adviseren de onderzoekers om de sla met ruim water grondig te wassen in plaats van even kort af te spoelen. 

Bron: metro.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven