Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese Rekenkamer:

"Herkomst biologische landbouwproducten nog vaak niet te traceren"

Veel biologische producten, die in de Europese Unie verkocht worden, kunnen niet naar de landbouwproducent worden getraceerd. En soms duurt het meer dan 3 maanden om ze te traceren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Rekenkamer. Het onderzoek is een vervolg een onderzoek in 2012. De Rekenkamer beoordeelde of het controlesysteem van de Europese Unie voor de productie, verwerking, distributie en invoer van biologische producten consumenten nu meer zekerheid biedt. 

De Rekenkamer constateert dat het controlesysteem is verbeterd en dat er in het algemeen gevolg is gegeven aan eerdere aanbevelingen. De lidstaten, die de vorige keer zijn gecontroleerd, hebben maatregelen genomen om hun controlesystemen te verbeteren en de Europese Commissie heeft de controlebezoeken hervat en heeft inmiddels de meeste lidstaten bezocht. Een aantal tekortkomingen blijft echter bestaan: het gebruik van handhavingsmaatregelen bij het opleggen van sancties voor niet-naleving is niet geharmoniseerd in heel de Europese Unie, en de autoriteiten van de lidstaten en de controleorganen communiceerden gevallen van niet-naleving soms traag.

De Rekenkamer adviseert de Europese Commissie:

  • de overgebleven tekortkomingen in de controlesystemen en verslaglegging van de lidstaten aan te pakken;
  • het toezicht op de invoer te verbeteren, onder andere door betere samenwerking met de accreditatie-instellingen en de bevoegde autoriteiten van andere belangrijke invoermarkten;
  • volledige traceerbaarheidscontroles met betrekking tot biologische producten te verrichten.

Zie voor meer informatie het verslag Het controlesysteem voor biologische producten is verbeterd, maar er blijven enkele uitdagingen bestaan op de site van de Europese Rekenkamer.

Bron: Europese Rekenkamer

Publicatiedatum: