Vooral de karren- en trolleywassers

Toenemende vraag naar industriële wasmachines

Tholen - Kratten, trays en trolleys worden vaak van de ene naar de ander productielocatie verplaatst. Deze productdragers vervoeren niet alleen de producten, maar brengen soms ook ongewenste gasten met zich mee: bacteriën en virussen. Om kruisbesmetting te voorkomen, moeten de productdragers regelmatig worden schoongemaakt en ontsmet. Unifortes, leverancier van industriële wasmachines merkt een toenemende vraag naar wasmachines en vooral de karren- en trolleywassers.

“De kratten worden bij veel tuinders wel gewassen, maar dat geldt niet altijd voor de karren. Sommige tuinders spuiten ze eens per jaar schoon, anderen wassen na ieder gebruik. Die laatste categorie wordt steeds groter”, vertelt Roy Kranendonk. “Virussen en bacteriën worden voornamelijk door productdragers overgedragen. Het nadeel van de karren is dat ze vaak van de ene naar de andere kas gaan. Als je ze niet goed ontsmet, is er een grotere kans op besmetting.”

Tomatenvirus en cannabisproductie
In de loods van het bedrijf in Strijen staat een nieuwe machine klaar voor de reis naar een Canadese producent van medicinale cannabis. Roy: “We leveren veel machines voor die industrie in voornamelijk Canada en Denemarken. De toenemende aandacht voor hygiëne geldt echter niet alleen voor de cannabisindustrie, maar speelt in de hele tuinbouwsector. Denk aan de uitbraak van het ToBRFV-virus in de tomatenteelt. Een eenvoudige manier om dit virus te bestrijden is nog niet gevonden. Desinfectie is essentieel om verdere verspreiding te voorkomen.”

Recirculatie
Unifortes is onderdeel van Viscon en richt zich sinds zeven jaar op de industriële wasmachines. Deze karren- en trolleywassers maken al enkele jaren onderdeel uit van het assortiment. De machine is modulair opgebouwd en kan worden uitgebreid op capaciteit of toepassing. Roy legt uit: “Deze machine wordt bij de klant in een put geplaatst, zodat de karren vanaf vloerniveau worden gewassen. Wanneer de klant geen put heeft of wil maken kan dit ook worden opgelost met een schans bij de in- en uitvoer. Een transportketting trekt de kar de machine in, waarna de reinigingscyclus begint. Met verwarmd water wordt het organisch materiaal verwijderd. Daarna volgt een naspoeling met vers water, waar eventueel een desinfectiemiddel aan is toegevoegd. Nadat de karren de machine schoon verlaten, wordt het water dat werd gebruikt om na te spoelen teruggebracht naar de tank voor hergebruik in het reinigingsproces.”

Modulaire opbouw
De machine is uit te breiden met meerdere waszones of een aparte desinfectiemodule. “Een actief verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het water al een desinfecterende werking heeft, maar alleen water is niet voldoende om te ontsmetten. Daarom kiezen steeds meer klanten voor de toevoeging van een desinfectiemiddel. Het modulaire concept zorgt er daarnaast voor dat schoonmaken eenvoudig is en dat de machine op iedere locatie in iedere situatie gebruikt kan worden.”

Voor meer informatie:
Unifortes
Handelstraat 2
3291 CB Strijen
The Netherlands
T +31 (0)78 629 12 62
F +31 (0)78 674 29 93
E info@unifortes.eu
W www.unifortes.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven