Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningse onderzoekers presenteren de nieuwste methoden voor kwaliteitsverbetering van groenten en fruit

Tholen - Het uitstalleven van een ready-to-eat avocado wordt significant beter wanneer je deze bewaart op 8 graden Celsius. En misschien wel gehoopt maar nu bewezen onwaar, de smaak van onrijp geplukte aardbeien wordt er tijdens opslag niet beter op, de smaak gaat juist achteruit. Het zijn twee opmerkelijke resultaten die komen uit het vierjarige project GreenCHAINge Groenten & Fruit, gericht op het stimuleren van de consumptie van groenten en fruit en het verduurzamen van de keten. Gisteren bracht Wageningen University & Research (WUR) een deel van de resultaten naar buiten.

Projectleider Eelke Westra (WUR)

Kwaliteit meten
Naast praktische resultaten waarmee de sector zo aan de slag kan, zit de grote winst van het project in de ontwikkeling van objectieve meetmethoden. Dat kan gaan helpen in discussies over afkeuringen in tijden van overaanbod. Kwaliteit meten gebeurt nu vaak met kleurenwaaiers. Projectleider Eelke Westra (WUR): “Wij hebben een camerasysteem ontwikkeld waarmee je de kleur van groenten en fruit kan meten en analyseren. In plaats van handmatig één product te beoordelen, geeft deze machine een volledig beeld van een hele kist met producten. Dat levert niet alleen een efficiency slag op, maar geeft ook een objectief, nauwkeurig en controleerbaar beeld.” Niet de kwaliteitscontroleur of de inkoper beoordeeld de kwaliteit van een product maar een camera die het beeld omzet in digitale informatie.


Post harvest techoloog Jan Verschoor (WUR) leidde een quiz over de resultaten van het onderzoek

Kwaliteit voorspellen
Bijzonder trots is Westra op het model waarmee je de kwaliteit van producten na de oogst kan voorspellen. Dit gebeurt op basis van variabelen uit de teeltfase, gegeven factoren als de hoeveelheid regen en temperaturen. “Met dit model kwantificeren en formaliseren we de kennis die nu vooral in de hoofden van experts zit en benutten we meer data. Met de uitkomsten kan elke schakel in de keten betere en cijfermatig onderbouwde beslissingen nemen.”  Het kan een inkoper bijvoorbeeld helpen te bepalen welke teler de beoogde kwaliteit producten levert in een bepaalde periode.

Transport & opslagsystemen
Bij transport en opslag worden conditionering systemen gebruikt voor behoud van de kwaliteit van producten. Wageningse experts introduceerden onder andere een vloerafdekking systeem voor gekoelde containers. Dat resulteerde in 30% minder temperatuurverschillen tijdens de lading en dus minder kwaliteitsverlies van bederfelijke producten. Ook ontwikkelden zij dynamisch verpakkingsmateriaal dat in staat is de beschermende atmosfeer te behouden bij variaties in de omgevingstemperatuur. Daarmee wordt het shelf life van bederfelijke producten langer, zelfs buiten de koeling.


Daco Sol van GroentenFruit Huis

Bedrijfsleven participeert
Het GreenChainge project is een publiek private samenwerking (PPS) waaraan onder andere Frankort & Koning, CNC, BakkerBarendrecht, Vezet, AH, East-West Seed, Banken Champignons, NFO, Agrofresh, Alviro Direct, The Greenery, Vogelaar-Vredehof, Frupaks Vernooij, Veiling Zuid-Limburg, Handelsmaatschappij Jan Oskam, Total Produce, Stems, telers en GroentenFruit Huis medewerking verleenden. “Het verbeteren van kwaliteit is een continu aandachtspunt binnen de keten van producent tot consument. Kennis en technieken die hiervoor ontwikkeld zijn, worden door onze leden zeer gewaardeerd. Zij werken dan ook graag samen binnen projecten als GreenCHAINge en Fresh on Demand om hieraan actief bij te dragen”, aldus Daco Sol, bij GroentenFruit Huis verantwoordelijk voor Logistiek, Toezicht & Supply Chain die gastheer was van het seminar.

Caroline van der Horst van CNC

CNC en Frankort&Koning deelden hun ervaringen over de PPS. De samenwerking is tussen bedrijfsleven, telers en onderzoekers is praktisch niet altijd makkelijk in te vullen vertelde Caroline van der Horst van substraatleverancier CNC. In de champignonsector heerst veel wantrouwen en dat bleek ook tijdens het onderzoek. De ontwikkeling van een objectieve meetmethode voor kwaliteit van champignons kan voor meer transparantie zorgen. “Nu wordt er alleen gekeken naar opbrengst en is er alleen een visuele controle. Dat maakt telers erg afhankelijk van een keurmeester of inkoper. In een slechte markt komt vaak veel product terug”, zei Caroline. Con Storm van Frankort& Koning was zeer positief over het project. “We moeten toe naar wat de klant wil in plaats van wat de inkoper wil.”


Con Storm van Frankort & Koning

Voorafgaand aan het seminar GreenCHAINge lanceerde Wageningen University & Research een nieuwe publiek-private samenwerking gericht op kwaliteitsbeheersing van groenten en fruit: Fresh on Demand. Dit project richt zich vooral op voedselveiligheid, duurzaamheid en verpakkingen. 

35 factsheets
GreenCHAINge omvatte 4 jaar onderzoek waaraan 29 partners participeren. Het project bestaat uit zeven deelprojecten (mango, bonen en druiven; meloen en papaya; zachtfruit en aardbei; champignons; peer; steenfruit; automatische kwaliteitsinspectie). Onderzoek van 6000 mango’s, 25000 champignons, 1200 meloenen, 54000 aardbeien, 10000 peren en 3000 avocado’s in 1300 dagen koelopslag en met 28 verschillende meetmethode leverde een schat aan informatie op. Op dit moment zijn 35 factsheets over het onderzoek vrijgegeven.

Leden van het GroentenFruit Huis konden het seminar bijwonen, een aantal bleven napraten:


Ruud van Enckevort van AgroFresh, Hans de Wild (WUR) en Miltiadis Gkouzouris van HVA International


Ton de Weert en Daan Deckers van The Greenery


Leo Lukasse (WUR) met Arthur van der Knaap (Euro Pool Systems Nederland)


Wim Manshande (Smeding) en Brigiet van den Boogaard (AQS)


Johan de Schiffart van Smeeding


Manon Mensink (WUR)


Con Storm van Frankort&Koning met Hans Driessen van Nunhems


Jan Verschoor met Fatima Pereira van WUR


Siew-Loon Ooi van Pramoedya biointelligence

Voor meer informatie:
Wageningen Universiteit & Research
Eelke Westra
eelke.westra@wur.nl
T: 0317-480208