Mexico:

Zacatecas streeft naar oorsprongsbenaming voor guajillo chilipeper

De deelstaatregering van de Mexicaanse staat Zacatecas heeft aangekondigd dat ze een aanvraag zal indienen voor de oorsprongsbenaming voor de guajillo-peper. Het doel hiervan is om toegevoegde waarde te verlenen aan deze chilipeper uit Zacatecas.

Volgens staatsgouverneur Alejandro Tello Cristerna zal zo'n benaming, als het Mexicaanse Instituut voor Intellectueel Eigendom (IMPI) deze verleent, leiden tot meer winst voor telers van de chilipeper, wat vervolgens weer een positieve invloed zal hebben op de werkgelegenheid.

Het IMPI verstaat onder een oorsprongsbenaming de naam van een geografische regio van het land, die dient ter aanduiding van een product dat uit die regio afkomstig is.

Cristerna gaf aan dat Zacatecas de Mexicaanse staat is met de grootste teelt van chilipepers: goed voor 90 procent van de oogst van deze soort. De overige 10 procent is afkomstig uit andere staten, zoals Durango en Aguascalientes.

Tijdens zijn bezoek aan het bedrijf Chilza (dat bewerkte chilipepers levert aan Pepsico), stelde Cristerna dat het noodzakelijk is om waarde toe te voegen aan dit product uit Zacatecas. Er is namelijk steeds meer concurrentie voor de chilipeper, met name vanuit China en Peru. Het bereiken van een oorsprongsbenaming zal leiden tot betere voorwaarden voor de afzet en tot meer winst voor telers.

Volgens Cristerna zijn Fresnillo, Calera en Villa de Cos de belangrijkste teeltregio's van de guajillo chilipeper. De kleinschalige telers in deze gebieden zouden profiteren van een oorsprongsbenaming en per kilo tot 5 peso (0,23 euro) meer kunnen verdienen.

De staatsgouverneur gaf echter niet aan wanneer het officiële verzoek bij het IMPI ingediend zal worden.

Begin vorig jaar verleende het IMPI de oorsprongsbenaming voor de yahualica chilipeper, die geteeld wordt op verschillende plaatsen in de staat Jalisco, evenals in twee gemeentes in Zacatecas. 

De guajillo-chilipeper behoort tot de Capsicum annuum en is een van de verschillende variëteiten van de mirasol-peper.

De pepers van deze soort hebben verschillende maten, kleuren en smaken. De gedroogde variant is bekend onder verschillende namen: cascabel, guajillo, catarino en costeño, onder andere.

 

Bron: elfinanciero.com.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven