Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sectoren met seizoenswerk zijn dupe van Arbeidsmarktwet"

Na de Tweede Kamer is nu de Eerste Kamer aan zet om de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) te behandelen. In aanloop naar de hoorzitting in de Eerste Kamer werd door onder meer LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland het manifest ‘Zo werkt het niet!’ aan de Eerste Kamer aangeboden. Genoemde partijen maken zich zorgen over het effect van de nieuwe wet op seizoenswerk.

LTO Nederland: "de nieuwe arbeidsmarktwet heeft tot doel om werkgevers te bewegen meer vaste contracten aan te bieden door tijdelijke contracten fors duurder te maken. Vooral de sectoren met tijdelijk seizoenswerk zijn hiervan de dupe. "Kersen groeien nou eenmaal niet het hele jaar aan de boom", zegt LTO-voorzitter Marc Calon. "Onze agrarische werkgevers zijn per definitie afhankelijk van tijdelijke medewerkers en moeten straks verplicht een veel hogere werkloosheidspremie betalen. Dat is onrechtvaardig!"

Robert van Meer, zachtfruitteler De Ruwenberg zegt op de website van het manifest: “Technisch kan alles. Je kunt aardbeien en frambozen in de winter telen, al wegen de kosten niet op tegen de baten. De teelt van zacht fruit beweegt met de klimatologische omstandigheden én de vraag mee. In de zomer willen mensen aardbeien in de supermarkt kunnen kopen, maar nu in veel mindere mate. In de piek van het seizoen hebben we ruim 250 oogstmedewerkers in dienst om zacht fruit handmatig te plukken. Dat gaat niet met machines. Het zachtfruitseizoen duurt ongeveer drie maanden en we planten gefaseerd zodat we in deze maanden continu kunnen leveren. Hiervoor hebben we een slim planningssysteem waarmee alle tijdelijke seizoenskrachten exact weten wanneer en hoeveel ze kunnen werken. Wij zijn per definitie afhankelijk van tijdelijke krachten vanwege het ontbreken van jaarrond werk. De hoge WW-premie en transitievergoeding van de WAB leiden tot een kostenverhoging van dik 6%. Er wordt geen rekening gehouden met de agrarische sector die de hogere kosten van tijdelijk werk niet kan ontlopen door vaste contracten aan te bieden. Regelgeving is prima, maar door de kostenverhoging van tijdelijke arbeid gaat niet één ondernemer extra mensen in vaste dienst nemen. Hierdoor leeft bij ons de vraag of in Nederland nog wel teelt van seizoensproducten kan plaatsvinden. We zijn nu koploper van de wereld, maar voor hoelang nog? Die positie mag niet verloren gaan. Daarmee duperen we niet alleen onszelf, maar ook onze toeleveranciers: bedrijven met mensen in vaste dienst.”

LTO Nederland pleitte in de hoorzitting in de Eerste Kamer voor structurele aanpassingen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). "Ten eerste moet voor seizoenarbeid de lage werkloosheidspremie gaan gelden en vindt LTO Nederland dat seizoenarbeid en werk door scholieren en studenten moet worden vrijgesteld van de transitievergoeding vanaf dag 1. "Ik reken op steun van de Eerste Kamer en dat zij Minister Koolmees oproepen om alsnog het wetsvoorstel op onderdelen te repareren", aldus LTO-voorzitter Marc Calon.

Bron: LTO Nederland / zowerkthetniet.nl 

Publicatiedatum: