Boringen op meerdere locaties tegelijk mogelijk met opsporingsvergunning

Grote vergunning aardwarmtewinning ‘Westland-Zuidwest’: ruim 52 vierkante kilometer

Tholen - Er kan weer naar aardwarmte geboord gaan worden in het Westland en omliggende gemeenten om daarmee de glastuinbouw van warmte te voorzien. Het Ministerie van Economische Zaken vergaf onlangs een opsporingsvergunning voor 52,2 vierkante kilometer aan Energie Transitie Partners (ETP). Marco van Soerland: “Binnen het Westland met een lappendeken aan allerlei kleine vergunningen, is dit een grote aanvraag.”

Energie Transitie Partners kan met de opsporingsvergunning nu de komende vier jaar (t/m 2022) boringen gaan uitvoeren in het Westland, Midden-Delfland en Rotterdam. De exacte coördinaten zijn te vinden in de aanvraag. De activiteiten van ETP richten zich primair op de verduurzaming van het Westland.

100 Megawatt
De aanvraag werd in februari 2017 al gedaan, laat Marco weten. “Tijdens het aanvraagproces zijn we met alle betrokken partijen, waaronder diverse warmtecoöperaties, al aan de slag gegaan om de aardwarmteprojecten op poten te zetten. We hadden er namelijk alle vertrouwen in dat we de vergunning zouden krijgen.”

Nu dat ook daadwerkelijk zo is, verwacht Marco ruim binnen de termijn van vier jaar meerdere projecten te kunnen realiseren. “We kunnen veel sneller dan wat in de aanvraag wordt aangegeven. Met deze vergunning verwachten we samen met de aangesloten energiecoöperaties (o.a. Geo4Energy, Aardwarmte Maasdijk en de warmtecoöperaties Polanen en Kralingerpolder) al snel zo’n 100 Megawatt aan aardwarmte omhoog te kunnen.

Daarbij willen we op de diverse boorlocaties direct ook meerdere putten te realiseren, bijvoorbeeld in één keer 4, 5 of 6 putten op één locatie. Dat maakt opschaling mogelijk en is ook efficiënter.” Ter vergelijking: 100 Megawatt is ongeveer evenveel als in alle huidige, losse projecten in het Westland momenteel samen aan aardwarmte wordt gewonnen.

Nog eens 100 Megawatt restwarmte aansluiten
Ondertussen maakt ETP ook werk van Warmtesysteem Westland (WSW), waarbij ETP samen met de warmtecoöperaties in de glastuinbouw de diverse doubletten aan elkaar wil gaan knopen. “Daarbij zijn we ook in een ver gevorderd stadium met Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie om nog eens 100 Megawatt aan restwarmte naar het Westland te krijgen.”

Voor meer informatie:
Energie Transitie Partners
www.etp-westland.nl 

Marco van Soerland
m.vansoerland@hvcgroep.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven