WKK en warmtenet: warmte voor grote- en kleine telers

Grotere glastuinbouwbedrijven kunnen dankzij WKK op een zeer efficiënte manier voorzien in hun warmtevraag. Door de aanleg van een lokaal warmtenet kunnen ook naburige bedrijven en gebouwen gebruik maken van deze warmte.

Met warmtekrachtkoppeling (WKK), wordt met een motor gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd. Dergelijke techniek is efficiënter, lees: minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot, dan bij gescheiden productie van een zelfde hoeveelheid elektriciteit en warmte. WKK-toepassing binnen de glastuinbouwsector heeft als bijkomend voordeel dat de CO2 uit de rookgassen, na zuivering, nuttig kan worden ingezet als voedingsstof voor de planten in de serre.
 
WKK is vooral voordelig bij een grote warmtevraag
Het gebruik van een WKK of andere duurzame warmteopwekking vraagt een aanzienlijke investering en kan daardoor niet op elk bedrijf toegepast worden. Bovendien wordt de toepassing ervan voordeliger naarmate de warmtevraag groter is.

Door het installeren van een warmtenet kan een bedrijf met een relatief kleine warmtevraag gebruik maken van de efficiënter geproduceerde warmte van het bedrijf met een grote warmtevraag. Op die manier zal de dure installatie van het bedrijf met een grote warmtevraag bovendien meer warmte opwekken, waardoor de investering sneller terugverdiend kan worden. Een warmtenet biedt dus kansen voor alle partners in het verhaal.

Onderzoeksproject
In het project “Serre als energiebron, kansen tot samenwerking” onderzocht het Kenniscentrum Energie van de Thomas More Hogeschool uit Geel, in samenwerking met provincie Antwerpen, de mogelijkheden van warmte-uitwisseling tussen glastuinbouwbedrijven en naburige gebouwen met een zekere warmtebehoefte.

Lees hier meer over het onderzoek, waaruit bleek dat de investering in een warmte-uitwisseling vooral interessant wordt wanneer de afstanden tussen bedrijven niet te groot zijn en wanneer de warmtebehoefte voldoende groot is, zowel in de winter als in de zomer. Maar ook een bedrijf op het punt staat nieuwe investeringen in de installatie te doen, is dat een kantelpunt om te kijken naar alternatieven.

Bron: Enerpedia


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven