Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recrutering seizoenspersoneel steeds lastiger voor Zweedse tuinbouw

Zweedse tuinbouwbedrijven hebben steeds meer moeite met het rekruteren van seizoenspersoneel. Veel kwekers zoeken personeel buiten de EU, maar ondervinden daarbij grote problemen dankzij de complexe regelgeving.

Volgens de nieuwe regelgeving heeft de aanvrager binnen 90 dagen recht op een beslissing. Dit is al een verbetering vergeleken met andere jaren, toen de aanvraag anderhalf jaar van tevoren moest worden gedaan. Echter, voor zo’n relatief snelle afhandeling moet de aanvraag wel correct worden ingevuld, zowel door de werkgever als door de beoogde werknemer. Omdat dat in de praktijk nog wel eens problemen geeft, krijgt de werkgever van de werknemer soms een volmacht om beide delen van de aanvraag te mogen invullen. Een ander probleem is dat de werknemers 200 euro per persoon voor de vergunning moeten betalen en niet iedereen kan zich dat permitteren. Die kosten moet de werkgever daarom ook vaak op zich nemen.

Daar komt nog bij dat voor rekrutering buiten de EU volgens de regels eerst tien dagen binnen de EU worden geadverteerd. Een tijdrovende kwestie, omdat er veel onbruikbare sollicitaties binnenkomen, die wel serieus moeten worden bekeken. Pas na die procedure mag er buiten de EU worden gerekruteerd. Voor veel telers is de regelgeving zo complex en ondoorzichtig, dat alle hulp van de Zweedse Landbouwfederatie welkom is.

Bron: www.atl.nu

Publicatiedatum: