Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij De Westhoek produceert met aardwarmte

"Geothermie wordt de toekomst"

Met de huidige maatschappelijke discussie over het terugbrengen van de CO2-uitstoot zijn het voor de tuinbouw geen gemakkelijke tijden, omdat teeltbedrijven in veel gevallen nog altijd grootgebruikers van fossiele brandstof zijn. Kwekerij De Westhoek in Maasland is vorig jaar overgestapt op geothermie. 

Sinds november 2018 is Robert Spruijt in dienst bij De Westhoek als bedrijfsleider. "Ik heb een eigen paprikabedrijf gehad, en na de verkoop van dat bedrijf heb ik drie jaar bij een tomatenkwekerij hier dichtbij gewerkt. Een leuke baan in een prachtig bedrijf, maar toen ik eind vorig jaar Anton Varekamp tegen kwam en hij me vertelde dat hij op zoek was naar een bedrijfsleider, voelde ik de passie voor de paprika weer heel snel oplaaien."

"Mijn hele netwerk en knowhow zitten in de paprikateelt, en het voelt voor mij echt als een warm bad om hier bij De Westhoek aan de slag te kunnen gaan. Ik kan me hier vooral met energie en teelt bezighouden, mijn twee grote passies. De samenhang tussen die twee disciplines is natuurlijk heel erg groot, dus daar kan ik me heerlijk in uitleven."

De Westhoek is een modern teeltbedrijf van bijna 13 hectare, verdeeld over vier locaties, waar een jaar geleden een gloednieuwe installatie voor geothermie is aangelegd. Robert daarover: "De mogelijkheid om hier met aardwarmte te gaan werken in combinatie met de teelt van paprika is voor mij een geweldige uitdaging. In  de opstartfase, vanaf maart 2018, zijn er wel wat problemen geweest met de installatie, maar de laatste drie maanden is het allemaal behoorlijk stabiel en gaat het eigenlijk prima.’

Partners       
De bron waar het warme water van 92 graden uit omhoog wordt gepompt, ligt op een diepte van 3 kilometer. De warmte wordt via een warmtewisselaar ingezet voor de vier kassen, waarna het water voor een optimaal rendement met een lagere temperatuur terug de bodem in gaat. "Je kunt je voorstellen dat de investeringskosten voor geothermie voor een individueel teeltbedrijf in de meeste gevallen te hoog zijn om dat alleen te doen. Je praat immers toch over een totale investering van zo’n +/-22 miljoen euro."

Anton heeft voor dit project samenwerking gezocht met zeven andere bedrijven hier uit de directie omgeving, die niet alleen mee hebben geïnvesteerd maar die ook medegebruikers zijn. Daardoor zijn de kosten per bedrijf nog te overzien. Bijkomend voordeel is dat het om verschillende soorten teeltbedrijven gaat, van paprika tot kerststerren, die op verschillende momenten in het jaar hun piek in de energiebehoefte hebben. Als het buiten min vijf graden is en iedereen dus tegelijk warmte nodig heeft, houd je op zo’n moment natuurlijk nog wel altijd je eigen WKK-installatie," aldus Robert Spruijt.

Is er na dit eerste jaar al iets te zeggen over het verschil in kostprijs tussen enerzijds het traditioneel verwarmen met aardgas en anderzijds aardwarmte? "Dat is op dit moment nog moeilijk om te zeggen vind ik. Als je kijkt naar de actuele prijs van gas waarmee je via je WKK gast verstookt en elektra verkoopt, en je vergelijkt dat met de kosten voor aardwarmte, dan is het eerste nu nog goedkoper.

Maar als je alle nieuwe ontwikkelingen meeneemt en je kijkt naar het steeds luider wordende maatschappelijk debat over de noodzaak van het terugdringen van de CO2-uitstoot, dan ben ik ervan overtuigd dat aardwarmte naar de toekomst toe echt dé oplossing is. Waarbij je dan wel een externe bron voor CO2 moet hebben, want de gewassen blijven natuurlijk wel een bepaalde CO2-behoefte hebben.

Hier hebben we dat opgelost door als deelnemers aan het geothermie project gasvormig CO2 af te nemen bij OCAP. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op het hergebruik van CO2 om zo onnodige uitstoot en onnodig energiegebruik te voorkomen. Daartoe vangt OCAP CO2 af bij industriële bronnen in de Botlek en levert dit aan tuinders in diverse glastuinbouwgebieden. Daarmee leveren we dus een concrete bijdrage aan het verminderen van het klimaatprobleem."

Consument
Verwacht Robert dat de consument bereid zal zijn meer te betalen voor paprika’s die met geothermie zijn geteeld? "Dat vind ik een hele lastige. Om als teler je kostprijs op peil te houden zal het noodzakelijk zijn je energieverbruik terug te dringen, vooral het gebruik van aardgas. Of dat bij het gebruik van aardwarmte echter zal leiden tot hogere prijzen, dat waag ik te betwijfelen. Het is volgens mij nu ook nog te vroeg om er bijvoorbeeld in onze promotie iets mee te doen, we willen eerst zorgen dat we het hele proces rond de aardwarmte goed in de vingers hebben."

Bron: ZON Magazine

Publicatiedatum: