Omvang biologische markt EU is verdubbeld in de afgelopen tien jaar

In de afgelopen tien jaar is de markt voor biologische producten in de EU qua omvang verdubbeld. In 2017 was deze markt goed voor 34.300 miljoen euro (37% van de biologische wereldmarkt, die een waarde van 92.000 miljoen euro vertegenwoordigt).

Zoals blijkt uit het marktrapport over biologische landbouw in de EU, verschilt de aanwezigheid van biologische levensmiddelen aanzienlijk van land tot land. De grootste biologische markten van de EU zijn Duitsland, met 10.000 euro, en Frankrijk, met 7.900 euro.

Tussen 2010 en 2017 nam het biologische areaal in de EU fors toe. In totaal was 7% van de landbouwgrond in de EU in 2017 gewijd aan biologische producten: een toename van 70% ten opzichte van 2009. De import speelde ook een belangrijke rol. Vooral de vraag naar biologische tropische fruitsoorten en biologische noten was groot.

Zoals het rapport toelicht zijn de relatief hoge prijzen van biologische producten een drijvende kracht geweest achter de groei van de sector. Bio-producten worden afgezet voor een prijs die tot wel 150% hoger kan liggen dan traditioneel geteelde producten.

Het totale aantal biologische landbouwbedrijven is toegenomen. In 2016 waren er bijna 250.000 biologische landbouwbedrijven in de EU. In totaal kwamen er tussen 2010 en 2017 14.000 nieuwe deelnemers bij in de biologische sector, hoewel hier tegenover stond dat 10.000 ondernemers die voorheen biologisch waren terugkeerden naar de traditionele landbouw. Een paar van de belangrijkste redenen voor deze terugkeer waren kwantitatieve beperkingen of jaren met een slechte oogst.

De EU-import van biologische producten had in 2018 een omvang van 3,4 miljoen ton. China was de belangrijkste leverancier, met 415.000 ton, goed voor 12,7% van de totale markt. Ecuador, de Dominicaanse Republiek, Oekraïne en Turkije hadden ook aanzienlijke marktaandelen. De belangrijkste importproducten waren onder andere tropische fruitsoorten, noten en granen.

De import vertegenwoordigt een groot deel van de markt voor biologische producten in de EU en vergroot de keuze voor de consument. Dit komt deels doordat er op die manier producten worden aangeboden die ofwel niet goed geteeld kunnen worden in Europa, ofwel niet beschikbaar zijn in sommige periodes. In het rapport wordt gesteld dat deze leemtes op de markt mogelijk moeilijker op te vullen zijn voor de biologische teelt, vanwege de omschakelingsperiode van drie jaar.

Volgens het rapport is "de markt voor biologische producten nog niet volwassen" en valt er "nog meer groei te verwachten. Om tegemoet te komen aan de verwachte toename van de vraag, wordt er een groei verwacht voor zowel de teelt als voor de import in de EU".

 

Bron: financialfood.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven