Spanje werkt aan jaarrond aanbod van duurzame paprika's

Spanje is het EU-land met de grootste paprikateelt en -export, met een jaarlijkse afzet van ongeveer 750.000 ton. Deze is bestemd voor de belangrijkste supermarktketens in Europa.

Een van de belangrijkste verklaringen voor deze leidende positie van Spanje is volgens betrokkenen de innovatie en ontwikkeling van nieuwe resistentere variëteiten. "Dankzij deze ontwikkelingen op het gebied van plantenveredeling is Spanje momenteel het enige land dat gedurende het hele jaar een duurzame paprikateelt kan garanderen."

De biologische teelt van tuinbouwgewassen groeit jaar na jaar. Voor de meeste gewassen, waaronder paprika, is het biologische aandeel gestegen tot meer dan 10%. Ongeveer 75.000 ton van de totale paprika-oogst heeft betrekking op biologische paprika.

Deze groei is een gevolg van de toegenomen vraag onder Europese consumenten, die steeds meer geïnteresseerd zijn in de producten die ze eten. Ze willen weten door wie, waar, hoe en onder welke milieu-omstandigheden gewassen geteeld worden.

Met als doel om oplossingen te bieden aan consumenten, supermarkten, coöperaties en telers, werken Syngenta en Zeraim aan de ontwikkeling van resistentere en beter aangepaste biologische variëteiten. Ongeveer 30.000 ton van de biologische paprikateelt in Spanje heeft betrekking op de resistentere variëteiten van Syngenta en/of Zeraim.

In het kader van hun onderzoeksprogramma's naar de veredeling van paprikaplanten, hebben deze twee bedrijven 16 extra resistente variëteiten ontwikkeld, waarvan sommigen reeds toonaangevend zijn in de belangrijkste teeltregio's van Almería en Murcia. Dankzij deze variëteiten zijn telers momenteel in staat om 365 dagen per jaar tegemoet te komen aan de vraag naar biologische paprika.

Voordelen die de resistentere variëteiten bieden zijn onder andere de optimalisering van het gebruik van fytosanitaire producten en arbeidsbesparing. Bovendien bieden ze een grotere bescherming tegen ernstige ziektes, zoals meeldauw of aaltjes, en verkleinen ze daardoor de kans op grote verliezen in de oogst (deze ziektes kunnen soms wel verliezen tot 50% veroorzaken).

De meeste investeringen in de veredeling van paprikaplanten zijn sterk gericht op het verbeteren van de weerstand van het gewas, het vergroten van de duurzaamheid en de aanpassing aan de behoeften van de teelt- en afzetketen en de consument.

In dat verband wordt er actief aan gewerkt om nieuwe resistentie te verwerven, tegen schimmels als botrytis (die zowel tijdens de groei als tijdens de bewaring grote verliezen kan veroorzaken) en tegen insecten zoals witte vliegen, trips en bladluizen (die tot wel 80% van de oogst in gevaar kunnen brengen).

 

Bron: www.portagrano.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven