Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lokale en fossielvrije groententeelt

Geothermie sterk in opkomst binnen de Duitse groententeelt

De eerste Duitse geothermisch verwarmde kas bevindt zich in Kirchweidach en hoort bij het groententeeltbedrijf Steiner. Het verwarmen gebeurt door middel van de nabijgelegen geothermie-installatie. De PV-installatie op het dak van de bedrijfshallen zorgt bovendien voor de verzorging met eigen stroom. Zo kan groententeelt lokaal en klimaatvriendelijk zonder de inzet van fossiele brandstoffen gerealiseerd worden. Met behulp van aardwarmte worden hier tomaten, paprika's en aardbeien geteeld. Dat meldt de 'Bundesverband Geothermie'. 

Ongeveer net zoals in Kirchweidach wordt al in verschillende delen van Europa de geothermie in de groententeelt ingezet. Zo gebruikt het Hongaarse bedrijf Árpád-Agrár Ltd in haar kassen een geothermische installatie voor het drogen van zaden. De hoofdproducten van dat bedrijf zijn kruiden, peper en paprika.

Duijvestijn Tomaten
In Nederland wordt door de bedrijven Duijvestijn Tomaten en Sweet Horst de geothermie succesvol voor de teelt van tomaten toegepast. Komkommers en aardbeien worden in het kader van het geothermische project in IJsselmuiden geteeld. In 2015 heeft Duijvestijn Tomaten zelfs de prijs 'Best tomato grower of the world' gewonnen.

Bron: EGEC

Voor meer informatie:
Gemüsebau Steiner GmbH & Co.KG
Edt 8, 84558 Kirchweidach
Bayern, Deutschland
Tel.: +49 86 23 / 98 50 6 – 0
E-mail: info@gemuesebau-steiner.de 
www.gemuesebau-steiner.de    

Publicatiedatum: