Dit zijn de meest geconsumeerde tomatenvariëteiten in Spanje

De tomaat is wereldwijd gezien een van de meest geconsumeerde en gewaardeerde groenten. Volgens de Plant Introduction Service van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zijn er wel 10.000 rassen van de zogenaamde Solanum lycopersicum, hoewel daar vandaag de dag slechts 20% van geteeld wordt.

In Spanje is de tomaat na de aardappel de meest populaire verse groente, volgens gegevens van FEPEX. In 2017 bedroeg de tomatenconsumptie in dit land 12,8 kilo per persoon per jaar, hetgeen goed was voor 23,1% van de totale consumptie van verse groenten, volgens een rapport van Mercasa.

De kruising van tomatenvariëteiten, voor het verkrijgen van nieuwe vormen, kleuren en smaken, evenals variëteiten die resistenter zijn tegen bepaalde ziektes, heeft ertoe geleid dat er vandaag de dag meer dan 10.000 variëteiten bekend zijn.

Het is duidelijk dat niet al deze variëteiten de markt bereiken, maar het is wel zeker dat er steeds meer rassen het hele jaar rond beschikbaar zijn, ondanks dat de tomaat een zomerproduct is.

Een van de meest gebruikelijke manieren om tomaten te eten is in salades, in combinatie met sla en andere groenten, als hoofd- of als bijgerecht. Sommige tomatenvariëteiten zijn echter meer geschikt om te vullen, als conserven, of voor de bereiding van gazpachos of tomatensauzen. Hieronder volgt een lijst met de meest geconsumeerde tomatenvariëteiten in Spanje:

 • Raf: Licht afgeplatte tomaat. Zeer veelzijdig in de keuken, kan vers of uit conserven geconsumeerd worden. De tomaat heeft een knapperige structuur en een zoetzure smaak. Deze variant heeft een onregelmatige vorm en wordt gezien als een premium variëteit vanwege zijn zeer gewaardeerde smaak. De naam is een afkorting van "Resistent Tegen Fusarium".
 • Cherry: Deze kleine variëteit wordt voornamelijk gebruikt in salades en als garnering, vanwege zijn knapperige structuur en zoete smaak. De tomaat heeft een dunne schil met een dieprode kleur. Er bestaan ook gele, groene en zwarte varianten.
 • Pruim: Deze tomaat heeft een gladde harde schil met een helderrode kleur. Er zijn ook oranje en gele varianten. De tomaat kan vers gegeten worden en worden gebruikt voor sauzen en gazpacho, hoewel het ook een van de favoriete tomaten is voor de conservensector vanwege de zoete smaak.
 • Trostomaat: Deze tomaat is middelgroot tot klein en heeft een ronde, iets platte vorm. Hij is roodoranje van kleur en wordt in trossen verkocht zodat hij opgehangen kan worden. De tomaat heeft veel vruchtvlees en minder water, waardoor hij ideaal is voor op brood. Wordt ook veel in stoofpotten gebruikt.
 • Monterosa: De belangrijkste eigenschap van deze tomaat is de binnenkant, die veel ruimte biedt, zodat deze variëteit ideaal is om gevuld te worden. De tomaat heeft een stevige schil, is verkrijgbaar in verschillende kleuren (groen, roze of dieprood), en lijkt een beetje op een pompoen.
 • Rosa de Barbastro: Wordt gezien als een van de beste variëteiten. Deze tomaat heeft een zeer gewaardeerde zoete en citrusachtige smaak, en heeft een roze-achtige, zeer dunne schil. Het vruchtvlees is zacht en compact. Hij is geschikt voor iedere soort salade, hoewel hij ook prima los gegeten kan worden, met wat olie, zout en peper.
 • Roma: Kleine tomaten, met vleesachtig vruchtvlees. Zeer geschikt om te bakken of te conserven, en ook voor de bereiding van gazpacho en salmorejo.
 • Pimiento: Deze variëteit valt op door zijn vorm, die lijkt op die van een paprika. De tomaat heeft een dieprode kleur, is zeer smaakvol en makkelijk verteerbaar.
 • Coeur de boeuf  Deze tomaat heeft een hartvorm, is groot en bevat weinig zaden. Het is een van de meest gewaardeerde tomaten, onder andere vanwege zijn zoete smaak. Het is een erg smaakvolle en sappige tomaat, die ook behoorlijk resistent is.
 • Tudela: Zeer gewaardeerde variëteit, groot van stuk en dieprood van kleur, met een stevige schil. Is behoorlijk vlezig en bevat weinig zaden. De tomaat is zoet van smaak, met een extra vleugje zuur in vergelijking met andere variëteiten.
 • Jack: Een grote tomaat, met een kleur tussen rood en groen in. Deze variëteit heeft een fruitachtig aroma en wordt veel gebruikt voor salades. De tomaat bevat veel vruchtvlees en weinig zaadjes. 
 • Kumato: Wordt gezien als een fijnproeverstomaat. Deze variëteit heeft een zoete smaak en is erg sappig. Het is een hybride die wordt verkregen uit de kruising van andere tomaten. De tomaat is zeer donker van kleur (hij wordt ook wel zwarte tomaat genoemd, hoewel hij niet echt zwart is) en heeft een ronde vorm. De Kumato is rijk aan lycopeen, natuurlijke stoffen met antioxiderende eigenschappen, die in hoge concentraties in de schil aanwezig zijn.

 

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven